Гореща следа закова убиеца на Нотариуса, вече е ясно защо са го гръмнали

1

Не мога да влизам в конкретика за Нотариуса, но ще кажа, че имам вътрешно усещане, че скоро трудът на колегите от сектор „Убийства“ ще се възнагради с успех.

Това заяви в ефира на bTV шефът на СДВР гл. комисар Любомир Николов във връзка с убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и въпроса дали вече има заподозрян.“Мотиви спрямо Нотариуса има много, но имаме един основен мотив, по който работим и мисля, че той ще се окаже коректен. Трудно ми е да повярвам, че мотивът би бил „имотна измама“. Той е прекратил тази дейност през 2012 година, когато се е преквалифицирал като търговец на доверие. Мотивът за убийството е по-скоро финансов“, каза той.

„Изстрелите, които са възпроизведени спрямо жертвата, са три и са възпроизведени от един човек, с едно оръжие“, коментира Николов и добави, че човекът е бил професионалист.

„Изстрелите са възпроизведени от разстояние 10-12 метра. Убийството е станало веднага след като е паркирал на обичайното си паркомясто.

Свидетели установяваме и към настоящия момент. Имало е доста лица в близост, преминавайки до трупа вече на г-н Божанов, но те не са могли да го видят и не са подали своевременен сигнал“, заяви той.

„Телефоните на г-н Божанов са назначени за експертиза. Предполагам, че в скоро време ще имаме резултат от проверката. Два телефона сме дали за изследване, които са били в негово владение през последните 6 месеца. При претърсването на жилището и автомобила му, установихме само два телефона“, подчерта Николов.

„Той по никакъв начин не е сигнализирал за негови притеснения. Всичко е било обичайното, поведението му е било спокойно и нормално. Не можем да кажем, че той е имал притеснения за здравето и живота си“, заяви шефът на СДВР.

„Последните 5 цифри от ЕГН-то му са променени. Той никога не е имал обаче документ за самоличност с некоректното ЕГН и променената фамилия. Извършваме справка на търговските му сделки, при която се стремим да установим дали той е използвам тези некоректни въведени данни по време на извършваната от него нестопанска дейност“, каза Николов.

„Извършили сме проверка на SS Клуб. Заснетите там автомобили са били собственик на фирма на г-н Божанов, които са прехвърлени на негов съдружник. Те са Опел Астра и Опел Вектра. Те се водят зачислени на МВР. Не изключвам възможността полицейски автомобили да са спирали там, но към момента няма установени такива данни“, каза Николов.

„Нямам данни Пепи Еврото да е починал, ние го считаме за жив. Нашите екипи го търсят постоянно. По мои данни не се намира в пределите на страната. В близка съседна държава е според мен“, издаде шефът на СДВР.

„Двамата са свързани само от бившата съпруга на Пепи Еврото – Любена, която е била близка приятелка на Нотариуса и може би негов бизнес партньор. Тя също е разпитана“, каза той.

„Папките по случая Алексей Петров набъбват. Разпитваме различни хора, назначаваме експертизи. Надявам се да имаме напредък и там след време. Не мога да коментирам има ли заподозрян“, призна Николов.

„Убийството на Петров е професионално извършено. Нямам данни телефонът му вече да е отворен“, заяви той.

Относно убийството на Пейо Пеев той заяви, че вече всички доказателства са събрани и вината на двете извършителки е доказана. Според него те нямат помагач.

„Жертвата е удушена с кабел, като е имало и намеса с ръка върху неговите уста и нос. Габриела каза, че физическият извършител е майка й, но това е потвърдено само оперативно и не може да се води годно признание за досъдебното производство“, коментира той.