Правителството пада: От ГЕРБ заковаха ПП с коварен въпрос за тайна схема

Парламент - извънредно заседание

„Меморандумът съдържа текст, в който се казва, че ако не се постигне съгласие по него, ще се върви към избори 2 в 1“. Това заяви в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър Деница Сачева.

„Самият начин, по който се случва всичко през последните дни, говори за опит за натиск и манипулация, но не и за добронамерено партньорство. През последните няколко седмици България се сдоби с няколко външни министри. Денков непрекъснато е в чужбина.

Заедно с него министърът на финансите също е в чужбина – Щатите, Мюнхен, Париж. Внезапно вчера, без консултации и каквито и да било разговори, се реши и се обяви, че ще се сливат НАП и „Митници“ и съответно имаше смяна на директори.

Никой не представи тези хора, какви са мотивите, какво се случва и защо. Там нямаше изисквания за прозрачност и независимост“, каза Сачева.

„Внезапно се появи меморандум-ултиматум и се оказва, че ние трябва да се обясняваме защо не искаме да се работи по този начин“, добави тя.

„Една голяма част от хората, които трябва да бъдат избрани, трябва да бъдат избрани със 160 гласа, които няма как да се съберат само от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това вече кой ще бъде в състава на останалите гласове, не коментирам. Изисква се 2/3 мнозинство, иначе няма как да се случи“, каза тя.

„Нека да ви припомня КЕВР. Иван Иванов има ли нещо общо с ГЕРБ? Той политическа квота на ГЕРБ и ДПС ли е? Той управлява от дълго време регулатора много добре.

Нека не говорим общи приказки кой какво искал да прави. Ние сме „за“ регулаторите да се оглавяват от хора, които имат политическа безпристрастност и са професионалисти. За БНБ предложиха Гюров, там защо нямаше изискване за политическа неутралност. Защо не гледат собственото си поведение и действия“, каза Сачева.

Според нея не може да има политическо парцелиране, както е представено в документа.

„Не може да има парцелиране на съдебната система, на службите, регулаторите и контролните органи. В документа има абсурди, в които политическите партии трябва да определят вътрешната организация на прокуратурата, това е в разрез с демокрацията“, категорична бе бившата министърка. „Цялата концепция, че нещо може да се делне, да бъде 50/50 не е правилна“, категорична е депутатката от ГЕРБ.

По думите й трябват разговори за механизми, а не кой да овладее регулатори.

Тя запита защо се случват промените с НАП и Митниците. „Къде е интегритетът тук. Ние ще следим много внимателно какви ще бъдат първите проверки, защото това ще покаже кой е реалният възложител на тези шефове“, каза тя.

„Очаквахме да седнем на масата, да водим разговори и преговори, а не да получим един тюрлю гювеч. Предложението за Антикорупционния орган е налице“, каза тя.

„До момента сме доказали, че правим всичко възможно, да направим така, че регулаторите да имат минимална политическа намеса“, каза Сачева.

„Толкова семейни двойки влязоха в политиката по отношение на ПП-ДБ, че се учудвам, че въпросът за роднинска връзка майка-син е проблем, при положение, че няма никакви данни за престъпление или конфликт на интереси“, заяви депутатът от ГЕРБ.

По думите й партията още не е решила дали ще продължи преговори с ПП-ДБ. Повечето хора в групата, а и обществото, очакват избори 2 в 1. „Нека да видим как ще протекат следващите дни до 6-и март и ще вземем нашите решения“, добави тя.

Сачева поясни, че предложението за меморандума е било изпратено на Мария Габриел чрез чат приложение, и още преди тя да го погледне, е било оповестено медийно, като ултиматум. Тя подчерта, че меморандумът дори не е изпратен на ГЕРБ, за да бъде коментиран от тях.

По думите й ГЕРБ ще настояват всеки да поеме ясна политическа отговорност и да е ясно кой иска стабилност и кой тласка страната към нови избори.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории