Скандално висока заплата си поиска любимият кмет на Корнелия Нинова, нае архитект-призрак

корнелия нинова

Кметът на Дупница Първан Дангов поиска от общинските съветници да му гласуват заплата от 9200 лева. Гордостта на Корнелия Нинова се върна на поста след мандати пауза, обяснявайки цяла кампания, че общината е фалирала. Нищо, че и сам знаеше, че получава от предшественика си 7 милиона лева в хазната: 4 милиона лева по сметки и още 3 милиона, чакащи възстановяване по европроекти.

Общо кметската заплата, която все пак беше редуцирана за благоприличие от съветниците до малко над 7000 лв, което е над два пъти повече от възнаграждението на столичния кмет от 3000 лв., заедно със заплатите на заместник-кметовете и на шефа на общинския съвет, които са процент от кметската, ще струват на дупничани близо 500 000 лв. за година с добавките и осигуровките, но без бонусите. Досега гражданите плащаха 4 пъти по-малко за 5-мата големци в града – 120 000 лв.

За да е сигурен, че ще може да даде на общинарите годишни бонуси за първия месец работа (неговите хора получиха 13-а заплата), той побърза още в първия месец управление да вземе и 2 кредита за близо 5 милиона лева. Уж за финансиране на „проекти пред провал“, които според запознати са съвсем наред. Сред назначените има напълно ненужни постове за партийци – кметски наместници в села с 25-29 души – постове, които досега са съвместявани за по 2-3 малки населени места.

Най-интересен обаче е случаят с новата главна архитектка Найдена Тодорова, която като Крушкова, е работила за две фирми, които попаднаха в разкрития от КЗК картел по санирането. Госпожата от София не беше идвала на работа през първия си месец на позицията, нито пък е взела поста  с конкурс, каквато е обичайната практика. Нейното назначение в Дупница най-лесно може да се обясни с усвояването на 9,2 милиона за саниране на 7 блока. Въпросът е дали гражданите на Дупница няма да връщат обратно парите. Защото МРРБ даде средства на кандидатствалите, които са писали, че ще направят санираните сгради Клас А, което не е възможно.

Още преди години Дангов стана известен в разследване на покойния журналист Милен Цветков, където попадна покрай история за финансиране на лечението на десетки уж болни прасета, докато той работи в Българската агенция по храните, вместо да бъдат пратени в екарисажа.