Само в 7DniSofia.bg

„Нови избори в София – 1600 секции с по 2-3 гласа разлика! Президентът да ги насрочи за есента“

payimage-613421

„Разликата между Васил Терзиев и Ваня Григорова е 4500 гласа. При 1600 секции това са по 2-3 гласа на секция. Ако се констатират нарушения, които са в посока, че разликата се нулира, тогава съдът може да касира изборите, а президентът да насрочи нови избори за есента. Това се е случвало многократно в малки населени места. Ще бъде срам и безобразие, ако в София се случи такова нещо“.

Това коментира пред бТВ бившият председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов.

„Повторното броене при големи избори е кошмар, който не трябва да се допуска. Всяко второ броене носи нов резултат. Третото ще донесе трети. Ако комисията каже, че има груби нарушения, изборите ще се касират. Тогава ще се повдигне въпросът – какво брои сега комисията и експертите? Те броят бюлетини, които са съхранявани по ненадежден ред. Те се съхраняват в мазето. При парцалите на кака Пена. Такива чували са мокри. Текла е вода отгоре. Яли са ги мишките. Това са никакви документи. Кошмар е. Партиите да си гледат работата по време на изборите“, добави той.

 

 

Според Румяна Дечева, бивш зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК, представителите на партиите в секционните избирателни комисии трябва да защитават волята на избирателите. Според нея много трудно ще се преброят всички 1659 протокола.

„В заседанието на съда се казва, че нито една от флашките не е с квалифициран подпис. Аз съм убедена, че флашките не са липсващи. Ако някой си постави за цел да ги намери, ще успее. ЦИК и ОИК леко лежерно гледат на възможността всички документи да бъдат изискани“, добави Дечева. По думите ѝ винаги е имало нужда от проверка на вота.

Тя посочи, че с времето синьото мастило, което е единственото разрешено за ползване при гласуване с хартиена бюлетина, може да избледнее, а вотът да бъде счетен за недействителен. Същото може да важи, ако отбелязването на бюлетината с „Х“ излиза от квадратчето.

„Трябва да могат да се оспорват изборите. Колкото трябва да се брои“, поясни Дечева.

По думите на професора не е казано, че без председател не може да работи СОС. „Едни хора щяха да спасяват София, да си нпаравят труда, За първи път виждам такова безобразие. Никъде по страната няма такова нещо. Хората се събраха и се разбраха. Не трябва да има избори. Аз ще се изселя. Това е подигравка“, добави Константинов.

 


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории