Само в 7DniSofia.bg

Евродепутат събира утре 200 души пред НДК в памет на жертвите на комунизма

1

ГЕРБ-София се присъединява към призива за обединение пред Мемориала на репресираните от комунизма, отправен от българския евродепутат от ГЕРБ-ЕНП Андрей Ковачев.

„Нека на 1 февруари 2024 година от 11 часа да се съберем всички, които знаем истината и помним героите, независимо от кои партии и движения, пред скромния Мемориал пред НДК и да почетем нашите свидни жертви! На този ден всички трябва да сме единствено българи“, призовава българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Той напомня, че преди 14 години правителството на Бойко Борисов обяви 1 февруари за Ден за почит към жертвите на комунизма по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Събитието ще започне в 11 часа с молитва в памет на жертвите на комунистическия режим. В 12 часа пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите.

Сред поканените са председателят на парламента г-н Росен Желязков, председателят на БЗНС г-н Д. Петков, г-н Халил Летифов – представител на българските мюсюлмани, страдали и осъдени от комунистическия режим в България. Събитието ще бъде открито със слово от г-н Величко Велев, който влиза в концлагера „Белене“ през 1951 година без съд и присъда и остава там до неговото закриване.

Над 200 души се очакват на утрешното мероприятие, което се очертава като най-мащабното организирано досега по темата.

Всико за събитието утре – САМО ТУК