Васил Терзиев е бесен на Кристина Патрашкова! Да пусне за него това във вестника си…

1

Вече трети месец в София няма управление. Има кмет, който не знае къде се намира, нито защо е там. Няма председател на Столичния общински съвет, няма комисии, зам.-кметове и т.н. Часовникът в общината е спрял на първото заседание на СОС, защото по закон първо трябва да се избере председател, а след това да тръгне работата – бюджет, текущи задачи и прочие. Ако не се избере председател в рамките на три заседателни месеца, общинският съвет се разпуска и се отива на нови избори. Поради тази причина часовникът е спрял (образно казано) на първото заседание.

До тази патова ситуация се стигна само и единствено заради „Промяната“, „Спаси София“ и „Демократична България“, които спечелиха изборите с малко, но трябва да влязат в коалиция с други политически сили, за да има работещо мнозинство в общинския съвет. Днес от ПП-СС-ДБ обвиняват за тази ситуация ГЕРБ и казват, че партията на Бойко Борисов не се държи конструктивно. Къса им е паметта, защото в последните две години от „Промяната“ упорито твърдяха, че който е спечелил изборите, той носи отговорност за мнозинството. Казваха го всеки ден на Бойко Борисов, който печелеше парламентарните избори, но не съставяше правителство по различни политически съображения, но формално – защото ГЕРБ нямаха мнозинство и трябваше да влязат в някаква коалиция. В момента, в който Борисов изчисли, че може да се върне във властта, даде мандата на „Промяната“, направи „сглобката“ и започна да се връща бавно и методично на бял кон във властта.

Днешната ситуация в София е идентична с тази от последните два парламентарни избора, само че на мястото на ГЕРБ като победител без мнозинство са „Промяната“ и Васил Терзиев. Отговорността за мнозинството е само тяхна и от политическата им култура зависи дали София ще има управление. Работата е там, че няма и помен от такава култура. И до днес Борис Бонев (който иска да е шеф на СОС и изтъргува това с Васил Терзиев, отказвайки се да се кандидатира са кмет) нарича ГЕРБ мафия и казва, че няма да се коалира с тях. Бонев, който трябва да получи гласовете на ГЕРБ, за да бъде избран за председател на общинарите, нарича ГЕРБ мафия и им казва, че не ги ще. В същото време „Промяната“ и ДБ демонтираха по варварски начин и напълно незаконно Паметника на съветската армия, а с това направиха невъзможно постигането на мнозинство с БСП и Ваня Григорова. Тук изрично трябва да подчертаем, че Васил Терзиев и Борис Бонев имат само тези две опции за постигане на мнозинство и управление. Това е проста математика. И е много важно също да се отбележи, че нито ГЕРБ, нито БСП имат нещо против да влязат в коалиция за управляващо мнозинство. Преговорите между ПП-СС-ДБ и БСП с Ваня Григорова дори бяха на финалната права и бе постигнато съгласие Иван Таков да стане шеф на СОС.

Точно тогава от ръководството на ДБ организираха (чрез областния си управител) премахването на Паметника на съветската армия и взривиха договорката с БСП. За ГЕРБ вече споменах – целият проблем е, че Борис Бонев продължава да говори публично срещу тях и да твърди, че не желае да управлява с тях. И тук идва ролята на лидера. Ако Васил Терзиев беше политик (а и човек) на място, щеше да събере всички на неформални срещи, да изглади противоречията и да намери консенсус за общо управление. Това е неговата задача номер едно, след като бе избран на този пост. Не знам какво той си е представял, че е политиката, но очевидно няма и най-малка идея с какво се е захванал. Миналата седмица се обиди, фръцна се и напусна среща, която сам бе инициирал, за да се обсъжда бюджетът. По този повод Деян Николов от „Възраждане“ излезе със следния призив: Васил Терзиев да подаде оставка и да спре да се излага!

Този призив на „Възраждане“ не е обикновено политическо говорене. Дълбокият мотив за него е тоталният потрес, в който всички в СОС са изпаднали от сблъсъка си с Васил Терзиев и неговата фундаментална некомпетентност и чисто човешка некадърност да организира каквото и да е като управленец. Казвам го, защото съм се информирал от хора, които са вътре в общината и са втрещени от неадекватността на кмета. Потретвам, че липсата на мнозинство е изцяло негова отговорност. Всеки нормален човек досега щеше да се разбере с останалите – никой от тях не иска нови избори. ПП-ДБ хем наричат ГЕРБ мафия и казват, че не искат да управляват с тях, хем събарят Паметника на съветската армия и блокират мнозинството с БСП. А те други варианти нямат. Да не говорим за останалите дребни подробности от работното ежедневие на кмета и неговия новоназначен антураж, които са потресаващи с тоталната липса на компетентност и елементарни професионални, а и човешки умения за организация и управление.

Няма нужда да пиша тук онова, което знам, защото видимите, големите им провали са пред очите на всички ни. Терзиев и екипът му все още не могат да почистят клоните, които паднаха след първия сняг на 27 ноември! Не знам как този човек е станал богат, но е кръгла нула като лидер и управленец. Целият бюджет, който предлага и чието обсъждане напусна, е 100% преписан от бюджета на Йорданка Фандъкова. Повтарям – целият. Никакви нови политики на „Промяната“, ДБ и „Спаси София“ няма в него – нищо от обещанията преди изборите. Никаква идея за развитието на града и което е по-лошото – никаква идея как да се управлява поне малко по-добре от ГЕРБ. Напротив – ГЕРБ бяха на светлинни години в управленските върхове в сравнение с тези смешници. Представяте ли си! Терзиев не може да общува с хора (изглежда има някакви проблеми, казват, че е агорафобия) и поради тази причина ходи на работа в общината с охрана! Прочетохте правилно. Ходи на работа в общината с охрана, която се вижда и на снимките. Представяте ли си – кметът на агора̀та има агорафобия. Това е налудничаво. София няма управление от три месеца и не се очертава да има само защото този човек не може да се справи. Не знам защо е искал толкова много да стане кмет и изхарчи милиони, за да си купи мястото (първо за да го номинират, после за да се оттегли Бонев, а накрая и за ужасно скъпа предизборна кампания от 5 млн. лв.), но от 1000 километра се вижда, че не знае къде се намира и защо е там. Той е по-неадекватен от Кирил Петков, което на теория е почти невъзможно.

Единственото полезно нещо за хората и агората, което може да направи, е да си подаде оставката и да освободи политиката и управлението на София от присъствието си.

ЯВОР ДАЧКОВ, вестнок „Филтър“