Даниел Лорер за „апартамент-гейт“: Не исках да продавам, но жената като се съгласи да даде 3 милиона…

7 Dni Sofia26.01.2024

„Категорично няма никакъв повод за помисли, че има каквато и да е било политическа облага, защото купувачът на къщата, видите ли, продавал винетки. Изборът на купувача беше от самия него. Той реши да закупи този имот и ние решихме да го продадем“ – така депутатът и бивш министър от „Продължаваме промяната“ обясни скъпата препродажба на къщата си на столичната улица „Чаталджа“.

Фирма на Асен Василев купува имот на ул. „Чаталжда“ за под 1 милион евро, ремонтира го и го препродава на 7 септември 2023 г. за близо 3,1 млн. лв. на „СИ Трейдинг 2016“, чийто собственик е Станислава Арнаудова. Нейната фирма „Интелигентни трафик системи“ (ИТС) дистрибутира продажбата на винетки у нас срещу комисиона от 7%. През 2022-а Даниел Лорер купува имот в същата сграда и година по-късно го продава на Арнаудова срещу 1,8 млн. лева.

„Когато купувачът иска да купи един имот, той е склонен да плати определена цена. Лично аз не бях убеден, че искам да продавам, защото това е един нов дом, в който се бяхме нанесли сравнително скоро, поради което не бях склонен да продавам лесно, ето защо цената за моя имот е по-висока отколкото имота за фирмата“, каза Лорер.

После обясни, че цените на имотите вече са високи и че за тези пари може да се купи на зелено в „Лозенец“. Той отново обясни, че договорката за закупуване е от 2020 г., заради което е и разликата в цената.

„Фирмата искаше да продава и ние се съгласихме на подходящата цена да продадем заедно с нея“, обясни той. Според него цената на покупка е пропорционална на цената, за която фирмата е купила тогава.

Лорер не отговори какъв точно ремонт е направил на къщата, който така да я оскъпи.