Бяс в София: Кумецът на Румен Овчаров ще вдига небостъргач, скрива Витоша за хиляди

7 Dni Sofia26.01.2024
payimage-598949

Тези дни стана ясно, че съвсем скоро небостъргач ще запълни едно от последните празни места на кръстовището, образувано от булевардите „Симеоновско шосе“ и „Г. М. Димитров“. Точно срещу Зоопарка, на наскоро ремонтирания път ще се извиси сграда, зад която стои бизнесменът Георги Георгиев, известен като кумецът на бившия министър Румен Овчаров. Той ще вдигне поредното бетонно чудовище в партньорство с дружеството „Емди тауър“, което също е от години в строителния бранш и има инвестиции в зелена енергия.

Кулата, която те се готвят да инсталират на кръстовището, напълно ще закрие панорамата към Витоша. За да се случи това, е бил изменен териториалният план и вместо допустимите до 10 метра градежи, сега ще се извисят 18 етажа на 60 метра височина. За да се получи тази „китайска стена“, са били обединени 8 терена.

Жителите в района негодуват и обвиняват директно Столичната община и главния архитект Здравко Здравков, че допускат поредното строително недомислие. Най-малкото защото колите на обитателите на небостъргача ще блокират окончателно и без това натоварените с трафик булеварди, а и малките улички наоколо. Да не говорим, че и сега пешеходците там едва се промушват покрай паркираните на тротоара автомобили.

Експерти обясняват, че общината е имала възможност да спре проекта, макар че документите му са законни, поне формално. Преди издаването на разрешение за строеж е задължително да се изготви транспортно проучване, което да покаже дали инфраструктурата може да поеме очаквания трафик от стотиците обитатели на новата сграда. Така или иначе, отговорът на този въпрос е предварително ясен!

Но ако се направи както трябва такова проучване, общината е щяла да има основание да отхвърли строежа, категорични са запознати.

Кметът на „Лозенец“ Константин Павлов и други граждани са изпратили възражения срещу поредното бетонно безумие. От години обаче такива транспортни проучвания се правят проформа с любезното съдействие на арх. Здравко Здравков и бившите ръководни кадри в общината. Затова в района изникват вече огромни бизнес и жилищни сгради, които в определени часове буквално блокират движението по „Г. М. Димитров“ и по „Симеоновско шосе“.

Разбира се, и сега поредният строител, който ще вдига кулата, не е случаен. Бизнесменът от Петрич Георги Георгиев излиза този път на терена с фирмата си „Геопет М“, явно понеже другите му компании са със запори.

Включително и „Строително-предприемачески холдинг“, с който навремето усвояваше милиони от обществени поръчки.

Според документите в Търговския регистър дължи над 15 млн. лева на банка и над 400 хил. лева неплатени данъци. Друга фирма на строителя „Зет-Джи капитал“ е в списъка на неизрядните длъжници на НАП със „забравени“ да се платят 25 000 лв.

Данъци в подобен размер дължат и повечето компании на предприемача и съпругата му.

Освен като кредитен милионер, Георгиев е известен и като агент на VI управление на ДС, който се подвизавал преди промените с псевдонима Самуил. Този факт е разкрит от Комисията по досиетата, понеже бизнесменът е кредитен милионер, длъжник на Първа частна банка.

Възходът на строителния му бизнес е по време на Тройната коалиция. Тогава успява да се уреди със скъпи държавни поръчки в един от най-показателните примери за това е ремонтът на сградата на Митниците в София. За реконструкцията „Геопет-М“ взема 18.8 млн. лв. или държавата плаща по 700 евро на квадратен метър, като по онова време толкова струва и новото строителство. Въпреки, че избухва скандал, Георги Георгиев печели следващите тлъсти поръчки.

Без последствия остават и оплаквания от подизпълнители и доставчици на материали, че той ги е завлякъл с милиони. По същото време валят и жалби от общини и държавни структури в цялата страна за калпаво строителство, за което фирмите на бизнесмена обаче са прибирали милиони. Основната му фирма „Строително-предприемачески холдинг“ обаче по онова време в първия програмен период след влизането на България в ЕС усвоява над 66 млн. лв. от проекти. Отделно са обществените поръчки от държавата за над 174 млн. лв.

Позамогналият се Георгиев вдига тежка сватба с някаква манекенка в парижкия хотел „Риц“, а кум е министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който сега е в списъка „Магнитски“ като корумпиран политик. Не е чудно, че след сватбата тръгват слухове, че Георги Георгиев е подставено лице на „червения велможа“.

Няма друго обяснение, казват запознати и отбелязват факт, че само за няколко години кумецът на Овчаров надскача ръста си на дребен предприемач и се превръща в мултимилионер, вдигнал империя от хотели, инвестирал и в десетина малки ВЕЦ-ове из цялата страна.

Основната му фирма „Геопет-М“ за няколко години стига до дъното, но после отново се вдига на върха. През 2007 г. е обявена от съда в неплатежоспособност, след като експертиза доказва, че не може да обслужва многомилионен кредит от банката на Маджо и не може да построи морски комплекс, за когото вече е прибрала парите.

Днес фирмата отново е стъпила на краката си има над 11 млн. лв. активи, показва справка в Търговския регистър.

Това обаче не важи за другите фирми на Георгиев, както вече отбелязахме. Те са с куп запори към банки, НАП и дори през годините е разпродавано тяхно имущество от съдия-изпълнител. При това е сложена точка и на милионите, които се изливат от европроекти. Вероятно защото кумът Р. Овч. Вече не е фактор в държавата, казват запознати.

Освен всичко друго, тези черни дни за фирмите на Георгиев съвпадат и с неприятностите на самия Румен Овчаров. Неговите офшорни фирми станаха обект на американския интерес, както е известно.

Източник: Уикенд,