Васил Терзиев не може да повярва! Обичани българи се събраха под прозореца му: Гневни сме ви, кмете

7 Dni Sofia25.01.2024
payimage-613462

Десетки артисти и представители на различни културни институти в София излязоха на протест пред Столична община.

Гневът им е провокиран от факта, че вместо обещаното 30% увеличение на бюджета за общинските културни институти, в новия бюджет на София са заложени само 5%.

Според културните дейци заплатите им са под минималните за страната, служителите описват това като „обидно и недопустимо“. Сред актьорите бяха Христо Мутафчиев, който е председател на Съюза на артистите, Христо Пъдев, Ани Пападопулу, Веселин Анчев и др.

През септември 2023 година актьорите бяха в готовност да затворят театралните зали, но тогава ръководството на Столична община им обеща увеличение на бюджета с 30%.

„Фарс! Това е новият бюджет за култура на София. В него липсват фундаментално важни неща, като 30% увеличение на заплатите на работещите в културните институти и средства за ремонта на буквално разпадащият се културен дом „Средец“, които бяха заложени в предишния. Използвам думата „фарс“ в съвременното му значение на имитация и профанация на дадено действие или процес“, написа преди дни бившият заместник- кмет по култура и настоящ общински съветник от ГЕРБ Мирослав Боршош във фейсбук.