„Пътят на Копринката“ – чудовищна контрабанда, кеш, изнудване, злоупотреба с власт и апартаменти от „Артекс“

7 Dni Sofia24.01.2024
1

Чудовищна контрабанда, пари кеш, изнудване на бизнесмени, разпределяне на чанти с пари в тъмна стаичка в президентството, тотална самозабрава и злоупотреба с държавната власт на най-високо ниво – с това се свързва понятието “Пътят на Копринката” с главно действащо лице секретаря по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен Радев – Николай Копринков, бивш кмет на пловдивското село Труд, пише „Епицентър“.

В последните 2-3 години в медиите излизаха десетки факти, много разследвания за паричните практики, които се вихрят под крилото на държавния глава, но никога те не стигаха до националните институции, които да ги проверят, нито до националните медии и не се превръщаха в общодискусионен факт за висша корупция на държавно ниво.

Вчера председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски хвърли камък в блатото. “Събрал достатъчно средства за двете години, корупционният кръг с неговите съветници около него е чудовищен. Къде потъна „Пътят за Копринката“, къде потъна Сотир Ушев, кой е касиерът? Това са много въпроси. Ако имаме прокуратура, да ги зададе. Президентът трябва да спре да тъне в комфорт, трябва да излезе и да отговори. За мен прожекторът трябва да свети към Президентството – една тъмна институция пълна с много кеш”.

Това заяви Пеевски, потвърждавайки вече от нивото на парламента това, което се мълви – паролата на Копринков, с която изнудва бизнесмени, е „пари кеш“.

За „Пътя на Копринката“ от две години говори и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. “Контрабандата в страната в момента е достигнала чудовищни нива. Парите за пенсии се пренасочиха в село Труд по Пътя на Копринката”, каза на 9 октомври 2021 година Борисов. Борисов очевидно визира секретаря по вътрешна политика и гражданско общество на Румен Радев – Николай Копринков, бивш кмет на пловдивското село Труд, който е сочен и за топла връзка на момчетата на Радев – Кирил Петков и Асен Василев, с членове и симпатизанти на Столетницата, които Копринков навивал да гласуват в полза на ПП. По това време президентството действаше като предизборен щаб на ПП и работеше срещу БСП.

Борисов издаде тогава още подробности за Пътя на Копринката.

“Контрабандата минава необезпокоявано през Варненската, Софийската и Пловдивската митница, а после всичко отива към село Труд. Елементарните назначения под опеката на Румен Радев също минават по Пътя на Копринката в пликове”, каза лидерът на ГЕРБ.

Това скандално изказване не беше последвано нито от сезиране на прокуратурата, нито предизвика интереса на МВР. Защото по това време Радев беше обсебил цялата власт. От президентството излязоха 5 служебни правителства, 2 големи партийни проекта, 5 ръководства на специални служби, куп висши чиновници, дипломати, военни и евродепутати. Всичко това съчетано с нечуван натиск от страна на Копринков върху безнесмени да дават кеш пари за Радев.. и за него лично.

И обществено мълчание …

За сериозната власт на президента и за задкулисието й, прикривано и от прокуратурата, става дума и в записа от среднощното събиране на ръководство на „Продължаваме промяната“, където наричаните доскоро “момчета на Радев” – Кирил Петков и Асен Василев, недоволстват от нея.

Асен Василев заявява: „Румен Радев си е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка – Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ръка ги заплашва. Това нещо в момента се случва на абсолютно всички ГЕРБерски кметове. Това, което ще се случи, е, че вместо да имаме ГЕРБ – 25%, ще имаме ГЕРБ – 15% и 10% прокремълска партия на Радев с местните кметове“. Асен Василев очевидно визира секретаря на президента по вътрешната политика Николай Копринков.

И след това изявление – мълчание на съответните органи.

За ролята на 45-годишния Копринков в екипа на Румен Радев се носят легенди. Той е завършил Пловдивския университет със специалност „Физическо възпитание“ през 2004 г. Копринков израства в партийната организация на БСП в община Марица. Това е в годините, в които Георги Гергов ръководи местната соцструктура. През лятото на 2016 г. Копринков става част от предизборния екип на кандидат-президента Румен Радев. Тогава казва, че двамата се познават от повече от 10 години. Това е от времето, когато Румен Радев служи в базата в “Граф Игнатиево” и често е отскачал до невзрачния хотел в село Труд. Както се казва – мъжка дружба, закрепена в сюблимни мигове…

В нощта на победата през ноември 2016 г. Копринков е в най-близкото обкръжение на новоизбрания президент. Така е и при преизбирането на Радев през 2021 г.

През януари 2017 г. Копринков е определен за съветник (по-късно преназначен за секретар) на Радев по вътрешната политика и гражданското общество. Такъв е и сега, във втория президентски мандат.

През септември 2021 г. председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев разказва, че Кирил Петков опитал да използва партийната му регистрация, за да може бъдещата „Продължаваме промяната“ да участва на парламентарните избори. Тогава Георгиев посочи, че се срещнал лично с Николай Копринков и останал изненадан, че секретарят на президента го разпитва как са протекли преговорите за новия проект. Очевидно внушението бе, че Копринков участва и режисира партийни проекти. Това бе и поводът за разрива между Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова. Соцлидерката обвини президента, че работи за други политически проекти, които крадат хора от БСП.

Заедно с друг пловдивски съветник на Радев – Пламен Узунов, (за него отделно ще разкажем )той е смятан за един от кадровиците на президентството в МВР, АПИ, Митниците, НАП по време на служебните кабинети. Тогавашният депутат от БСП Стоян Мирчев обвинява съветниците на президента в „политическо бракониерство“ и в „нередна игра под масата“, като призовава Радев да се разграничи от тях. Радев не го направи. Точно обратното – остави Копринков да се вихри – да кадрува безобразно и да рекетира безкомпромисно.

Епицентър.бг започва да осветява тези връзки, оплетени в президентството, за които е време обществото да отвори очи.

Роднините на президентския съветник Николай Копринков просперират, пише Bird.bg на 24 май 2023 година. Сестра му Мария е натрупала капитал от над 1,4 милиона лева от сделки с недвижими имоти. Тя продава пустеещ парцел край с. Труд на цена като за първа линия на морето и купува апартамент в София на цена като квартира в с. Труд.

Съпругата на Копринков – Теодора, също е активна в бизнеса. Миналата седмица тя придобива дяловете във фирма, собственост на майка му и сестра му. Малко преди това фирмата е получила разрешително за строеж на къща с РЗП 441.22 кв.м. в имот с площ 800 кв.м. в района на Панчарево, София.

Ето цялото разследването на Bird.bg от 24 май 2023

Роднините на президентския съветник Николай Копринков видимо просперират. Сестра му Мария е натрупала капитал от над 1,4 милиона лева. Тайната на нейния успех е изключителния нюх в сделки с недвижими имоти, пише BIRD. Тя продава пустеещ парцел край с. Труд на цена като за първа линия на морето и купува апартамент в луксозната сграда “Диамант” на “Артекс” в София на цена като квартира в с. Труд.

Съпругата на Копринков – Теодора, също е активна в бизнеса. Тя придобива миналата седмица дяловете във фирма собственост на майка му и сестра му. Малко преди това фирмата е получила разрешително за строеж на къща с РЗП 441.22 кв.м. в имот с площ 800 кв.м. в района на Панчарево, София.

Николай Копринков е секретар по вътрешните политики на президента Румен Радев. Той е свързван медийно с не един корупционен скандал. Неотдавна гражданско сдружение БОЕЦ подаде срещу него сигнал за корупция и злоупотреба с власт. Според сигнала Копринков оказвал натиск върху бившия областния управител Иван Кючуков за реализиране на продажбата държавен имот на силно занижена цена. Кючуков отказал да изпълни “поръчението” на Копринков, но след като е сменен сделката е финализирана с подписа на следващия областен управител. На съветника е приписвана ключова роля при назначенията на служебни министри и други висши държавни чиновници.

“Копринкова къща” и неслучаен съсед в Панчарево

 На 18.05.2023 г. съпругата на Копринков – Теодора Копринкова изкупува дяловете в “Дийонима” ООД от майка му и сестра му за 205 000 лв. Плащането е по банков път, като към документите подадени в Търговски регистър са приложени и платежните нареждания. След вписването съпругата на Копринков ще стане едноличен собственик и управител на “Дийонима”.

Дружеството, преди това собственост на сестрата на Копринков Мария Грънчарова и майка им Дияна Копринкова, е регистрирано в с. Труд, общ. Марица, обл. Пловдив, като до 2011 г. съдружник в него е бил и самият Николай Копринков.

Преди това, на 28.03.2023 г. “Дийонима” получава разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда с РЗП 441.22 кв.м. в имот с площ 800 кв.м. в с. Герман, район Панчарево, София. Поземленият имот е собственост на фирмата от 30.09.2019 г., когато са закупени два съседни парцела, а съдружници в “Дийонима” са майката и сестрата на Копринков. Това се случва когато Копринков е вече секретар по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен Радев. През 2020 г. за единият парцел има договор за доброволна делба с фирмата “Плам 15” ЕООД, която до 2015 г. през друга фирма е била собственост на почетният консул на Малдивите у нас Христо Чепишев, за когото разкрихме, че протича в разследване на сейшелската Антикорупционна комисия.

“Бърз кредит” за евтин апартамент от “Артекс”

 Мария Грънчарова – сестра на Копринков и съпругът ѝ успяват само за три години да изплатят 133 800 лв. ипотечен кредит за апартамент в една от най-луксозните и скъпи сгради “Диамант” на Артекс в София. Ипотеката в полза на банка за апартамента с площ 105 кв.м. и 18 кв.м. гараж е учредена през юли 2018 г. и е заличена през август 2021 г. Имотите са закупени от Грънчарови за 205 772.87 лв. или 855 евро/кв.м., а цената тогава е около два пъти под пазарните цени на апартаментите в сградата. Справки от Имотен регистър за учредяването и заличаването на ипотеката са приложени по-долу, в края на текста.

Сестрата на Копринков нашумя в медиите с евтиния апартамент от Артекс още през 2019 г. Преди това в “Апартаментгейт” Биволъ разкри евтините имоти на политици и високопоставени държавни чиновници. В края на миналата година, покрай скандала “Коприкновгейт”, гражданско сдружение БОЕЦ публикува справка от имотен регистър с данните за изгодната сделка на Мария Грънчарова и съпруга ѝ.