Сменят министър в кабинета „Главчев“ със заместника на Бойко, предупредиха го: Днес за теб ще е ад

payimage-560212

Премиерът Димитър Главчев предлага промяна в персоналния състав на служебния кабинет – външният министър Стефан Димитров да бъде освободен от поста си, а неговото място да заеме депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга, съобщават от Министерския съвет.

Стефан Димитров бе посочен от служебният премиер Димитър Главчев като кандидат за външен министър в часове преди клетвата на правителството му в парламента. Тогава бе съобщено, че предходният кандидат Ивайло Ценов се е отказал от участие във властта по семейни причини.

Даниел Митов и преди е бил външен министър – първо през 2014 г., когато президентът Росен Плевнелиев го назначава на длъжността в служебното правителство на Георги Близнашки. Митов запазва поста и в последвалото редовно правителство – второто на Бойко Борисов.

Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Роден е в София през 1977 година, политолог по образование.

Един от първите, които коментираха рокадата бе анализаторът Виктор Димчев:

Тъй като днес ще наблюдаване купчина евразийски дронове по темата Даниел Митов, е добре да знаете:

– Даниел Митов е първият български външен министър от Царство България насам, който си позволи да се противопостави остро и категорично на Русия

– Заради наглостта си срещу Русия Даниел Митов беше разнасян по съдилища, унижаван и изкарван всякакъв

– Даниел Митов беше една от младите надежди на СДС, заедно с д-р Петър Москов, Петър Николов-Зиков и още неколцина от умните, млади политици в България, които не се поддадоха на глупостта да се обичаме с червените в името на схемите

– Даниел Митов не се огъна нито веднъж, когато пропагандата на руснаците го атакуваше, целеше със снежни топки и камъни, унижаваше и караше да се откаже от борбата за свобода

Та се замислете защо руските проксита ще атакуват грозно днес и нататък Даниел Митов. И точно колко им пречи този млад и кадърен български политик.