Бивш министър на Киро: Да, знам какво направиха Асен Василев и една жена два дни преди аферата „Чаталджа“

7 Dni Sofia24.01.2024
payimage-535231

Фактите говорят за лобизъм и то в най-груб вид, а като гарнитура и злоупотреба със служебно положение, коментира пред БНР депутатът от ИТН и бивш регионален министър Гроздан Караджов относно сделката на лидерите на ПП Асен Василев и Даниел Лорер с имота на ул.“Чаталджа“3, известен като щаб-квартирата на „Промяната“.

По думите му над 64,4 млн. лева ще получат посредниците за винетки и тол такси и сред тях е и фирмата „Интелигентни трафик системи“, чиято собственичка купи скандалния имот на „Чаталджа“ 3. Изчисленията са на база годишни приходи от тол такси от 920 млн.лв. и 7% такса за посредниците. Според народния представител така сделката е обезпечена финансово.

„За България това е апартаментен скандал“ за последните 5 години, след 2019 г., когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отстрани дясната си ръка Цветан Цветанов, който имаше афинитет към изгодните имотни сделки“, припомни депутатът от ИТН. Той изтъкна, че се е опитал да сложи ред в бизнеса с винетките, когато е бил министър на регионалното развитие.

„Имаше много съпротивителни сили. Аз с твърда ръка въведох коренно различни тарифи за всички, които ползват пътната мрежа и сложих ударението върху товарните пътни превози, които най-много разрушават. Преди беше 1/3 за тях и се обърна, като в Европа 2/3 се плаща от товарния трафик и намалихме с 10% цената на винетките. Двамата министри след мен направиха тежки отстъпления – около 50% от т. нар-нови тарифи“, разясни Караджов. Той уточнява, че от събраните тол такси 7% отиват в джоба на посредника и доскоро това е била само фирмата-купувач на сградата на „Чаталджа“3, а нейната собственичка се явява партньор по сделката индиректно с Асен Василев и с Даниел Лорер като частно лице.

Караджов вижда лобизъм в това, че МФ внася поправка в закона, а фирмите посредници стават две, като едната държи 90% от пазара.

„И МФ внася поправка, подписва изведнъж министърът, преди да започне да се прилага законът – ЗОП. И тази фирма ще загуби десетки милиони. Ако не се пипат тарифите, а останат, тази година приходите ще са над 920 млн. лева от тол такси и винетки, и 7% са за посредника“, пресмята регионалният министър в кабинета „Петков“.

Караджов вижда „случайно“ съвпадение, че процедурата за посредниците при събирането на тол таксите и техните комисионни съвпада с покупката на имота.

„Само една-единствена страна – въпросната фирма, възразява пред МФ и те казват, „а добре ние се отказваме“. Следващата „случайност“: Става два дни преди да се задвижи покупката на „Чаталджа“ 3. Как тази фирма е разбрала, че се продава сградата? Сделката идва в ключов момент, нито е обявено, че сградата се продава, нито как въпросната госпожа с винетките е разбрала, че се продава тази къща. Точно предстои запор, защото сградата е част от бившата фирма на Асен Василев. Изведнъж се явява като купувач тази фирма с винетките, преди сградата да си я вземе истинският кредитодател на фирмата на Асен Василев“, недоумява Гроздан Караджов. Той смята, че впоследствие ПП-ДБ реанимират отхвърлената идея на предишното Народно събрание за намаляване на комисионната за винетките от 7 на 3%.

„За мен това е пиар акция. За да смените тарифата от 7 на 3%, не е необходимо да променяте закона, казвам ви го като бивш министър“, категоричен е Караджов.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории