Само в 7DniSofia.bg

Край с министър Асен Василев след ротацията! Изтекоха нови измами на негово име

1

Американският гражданин Себастиан Бретшнайдер (Sebastian Bretschneider), който запорира сметките на бившата фирма на Асен Василев “СТВ Консълтинг” с иск за над 5 милиона лв., се оказа директор на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd), свързана с министъра на финансите. Той има това качество от 31.05.2022, показва справка от Регистъра на Британските Вирджински острови, която BIRD получи официално от Комисията по финансите на островната държава, пише bird.bg.

Това оплита още повече скандала “Винеткагейт“, който тръгна от претенциите на Бретшнайдер към фалиралата “СТВ Консълтинг” и разкритията на BIRD за съмнителни имотни сделки на “СТВ Консълтинг”, Даниел Лорер и “Кралицата на винетките” Светослава Арнаудова.

До момента около “Винеткагейт” се оформят три сюжетни линии с индикации за закононарушения:

Името на Себастиан Бретшнайдер вече се появи в първите два сюжета, които бяха обект на разследване на BIRD, а след това и на други медии – Капитал, Дойче Веле, Сега. Те надградиха информацията и поставиха нови въпроси, на които оскъдните публични реакции на Асен Василев и Даниел Лорер и до момента не дават отговори.

Новата информация вече свързва Бретшнайдер и с офшорката на Асен Василев, като така той става ключово лице за разплитане на ребуса. Намеренията на американеца да търси справедливост в България изглеждат все по-сериозни след като той внесе гаранция от 35,000 лв. и още 6,000 лв. за заплата на временния синдик на “СТВ Консълтинг”.

Както разкрихме по-рано в наша публикация, Асен Василев продължава да се води действителен собственик и представител на “Акселберт”, а тя е собственик на българските фирми “СТВ Холдингс” и “СТВ България”. Информацията е видима за всеки в българския Търговски регистър тук и тук, в частта за “Действителни собственици”.

Министър Асен Василев официално отговори миналия септември, че “към настоящия момент” не е свързан с “Акселберт”. Но не отговори на въпроса кога именно е прекратил участието си.

Информация за вписването на Себастиан Бретшнайдер като директор на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd) е поредното доказателство, че двете български фирми “СТВ Холдингс” ЕООД и “СТВ България” ЕООД са в нарушение на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП).

Съгласно закона декларацията за промяна на действителен собственик или управител на офшорна фирма трябва да се подаде в Агенцията по вписванията в 7 дневен срок след промяната. И до момента обаче няма такава. Освен това, двете фирми не са подавали финансови отчети през последните три години и тук също са в нарушение.

Фирмата “Акселберт” е регистрирана в офшорна дестинация, но не с цел да бъде укрита собствеността, а по-скоро за данъчна оптимизация. Информацията за нея е налична в публично достъпни източници и регистри в България и в чужбина, като може да бъде обобщена в следната хронология:

Задължението да декларира промяната на собственика или управителя на чуждестранната фирма е на управителя на българските фирми Марио Сотиров. Санкцията за липса на декларация в срок може да стигне до 30 000 лв. за всяка от фирмите.

 

Трудно обяснимо е защо това не е направено до момента, особено след нашата публикация от преди 6 месеца, от която и Асен Василев, и Марио Сотиров би трябвало да са научили, че положението на двете фирми не е законосъобразно.

От партидата на “СТВ Консълтинг”, която също се управлява от Марио Сотиров се вижда, че той разполага с електронен подпис и подава документи към Търговския регистър с него. Получаването на съответните официални документи от Комисията по финансите на Британските вирджински острови става лесно и бързо даже в онлайн режим и не би трябвало да е пречка да се осъществят вписванията на новите обстоятелства.

Кое е “третото лице”, което е измамило Бретшнайдер?

Новата информация придава ново значение на получената от Бретшнайдер от съда обезпечителна заповед за над 5 милиона лв. (5 013 317.86) и конституирането му на 12.01.2024 като кредитор по делото за несъстоятелност на “СТВ Консълтинг”.

Себастиан Бретшнайдер претендира пред съда, че е измамен от “трето лице”, което не е назовано, както и от “СТВ Консълтинг”. Американецът отпуснал заем на третото лице, а фирмата “СТВ Консълтинг” се явявала гарант по заема с притежаваните от нея имоти. Третото лице обаче отказало да върне заема, а “СТВ Консълтинг” продала имотите и сега е в процедура по фалит.

Не е ясно кое е “третото лице”, дали то е физическо или юридическо и кога точно е отпуснат този заем. Претенциите на Бретшнайдер са за 5 милиона лева, колкото е сумата, за която е продаден имота на “СТВ Консълтинг” на ул. “Чаталджа” 3 в София. Фирмата не е притежавала други имоти, сочи справка на BIRD в Имотния регистър.

BIRD се свърза с Марио Сотиров на неговия американски номер във Viber и в приложението Messages на Apple. Попитахме дали той е лицето, което е получило заем от Себастиан Бретшнайдер. Съобщенията бяха прочетени, но отговор не се получи.

Фактът, че Бретшнайдер е свързан с Асен Василев през офшорката “Акселберт” добавя още въпроси и заплита допълнително сложния казус. Освен това той ползва адвокат, който е представлявал самия Василев в миналото, както разкри “Капитал”. Странно е също, че въпреки значителната материална претенция, “СТВ Консълтинг” към момента изобщо не ползва услугите на адвокат.

Безспорно е, че Бретшнайдер е представил в съда молба с достатъчно убедителни доказателства – вероятно договор за заем и обезпечението му. На тяхната база съдията го е допуснал като страна в производството по несъстоятелност и е назначил синдик, за когото ще плаща Бретшнайдер.

Към момента обаче няма как да се разбере кое е “третото лице”, тъй като документите в този тип дела не са публични и са достъпни само за страните и техните адвокати. Ситуацията обаче може да се проясни на по-късен етап. Бретшнайдер вече е внесъл депозит от 35 000 лв. и 6 000 лв. предплащане за възнаграждения на временния синдик. Това показва сериозността на намеренията му да търси справедливост.

Първото публично заседание по делото ще е на 6 февруари 2024 г. Към този момент адвокатът на Бретшнайдер отказва всякакъв коментар.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории