Влиятелната в средите на ПП Лена Бориславова гръмнала имотния скандал, който уличава Асен Василев и Даниел Лорер в срамни сделки и схеми за лично облагодетелстване, научи Епицентър. Бг от източници в „Продължаваме промяната“.

Този скандал, който тепърва ще се разраства, е част от вътрешно-партийната война, която се разгаря с приближаването на евроизборите.

Отдавна се знае, че ПП е разделена на няколко лагера, най-изявяните от които са Петков-Бориславова срещу Василев-Лорер.

Даниел Лорер, който не успя да стане еврокомисар, искал на всяка цена да се види като член на Европарламента и да води листата, за да е сигурно мястото му в Брюксел. От ПП обаче заявиха, че водачеството е запазено за Николай Минчев, който бе оттеглен от “джентълменската договорка” след ротацията да стане председател на парламента, заради щенията на ген. Атанас Атанасов от ДСБ за този пост.

В свои постове във Фейсбук Лена Бориславова многократно е изразявала критики, негативизъм и подигравки към Лорер и Василев. Самата тя пък бе принудена през април м.г. да напусне Народното събрание след скандал, който й спретнали Даниел Лорер и Асен Василев. Тогава й били припомнени скандални факти, свързани с правителството “Петков”, в което Бориславова бе началник кабинет на Кирил Петков, но се изживяваше като премиер в сянка. Двамата твърдели, че „парапетгейт“ смъкнал с 4-5% одобрението към ПП.

По-късно Лена Бориславова попречила на съпругата на Лорер – Виолета, да стане наш представител в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

„В ПП ври и кипи, ударът срещу Василев и Лорер е от вътрешен човек, който разполага с цялата информация за хората в Промяната. Не случайно идва преди ротацията, за да засегне от една страна Асен Василев, който трябва да остане като финансов министър, а имотната измама може да му попречи, и от друга – Лорер, който иска да избяга от българската политика и да намери престижен пост навън“, обясни нашият източник ситуацията на върха в ПП.

Вчера парламентарната опозиция попита премиера Николай Денков за публикациите, свързани с финансовия министър Асен Василев, в които се твърди, че бивша фирма на Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лв., но е успяла да спаси имуществото си с изгодна сделка.

Купувач е фирмата на Станислава Арнаудова – посредник, прибиращ 7% от всяка винетка. Въпреки заявките този процент да се промени, до момента промяна няма и комисионните си вървят, пише разследващият сайт Bird.

До момента Асен Василев не е коментирал публикацията, а премиерът Николай Денков реагира, като пренасочи въпросите към финансовия министър.

Пръв за твърденията за разследването „Кралицата на винетките“ попита лидерът на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Денков му отвърна, че ако има нарушение, то трябва да се подаде сигнал и „ще се намери начин да разследват“.

„Дали е морално, мога да съдя само за това, ако бъдат поставени съответните въпроси и отговори от финансовия министър. Не можем да знаем какво точно се е случило. Това е бивша фирма на Асен Василев“, отговори премиерът.

По-късно депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев съобщи, че коалицията е внесла предложение за промяна на комисионната, която получават фирмите, продаващи винетки – от 7% на 3%.

Заради схемите на Асен Василев България вече влиза с негативна окраска в международния обмен. Американският гражданин Себастиян Бретшнайдер твърди в иск до съда, че е бил измамен от партньорите си в бившата фирма на финансовия министър Асен Василев.

Това се разбира от определение на Софийския градски съд, вписано по делото на „СТВ Консълтинг“, съобщава „Сега“ в публикация по темата. Заради твърденията за измама американецът претендира за 5 млн. лв.

В подадена от адвоката на американския гражданин молба до съда в производството по несъстоятелност на „СТВ Консълтинг“ пише, че между Бретшнайдер и трето лице, което не се споменава поименно, е имало договор за предоставяне на заем в значителни размери. Компанията се е задължила да отговаря безусловно за всички суми, дадени по договора за заем, включително като учреди ипотека върху имоти за вземания на кредитора. Договорено е на кредитора да се изплатят и всички суми при евентуална продажба на актива, които са останали налични след погасяване на задължения на „СТВ Консълтинг“, произтичащи от банкови сделки.

Това обаче не се е случило като Бретшнайдер твърди, че предвидените обезпечения не са ипотекирани в негова полза, а са продадени. Остатъкът не му е изплатен и длъжникът няма намерение да се издължава. Междувременно „СТВ Консълтинг“ подава молба за откриване на производство по несъстоятелност, а Себастиян Бретшнайдер е подал на свой ред сходна молба за съвместно разглеждане от съда, пише още „Сега“.

На 16 януари бе съобщено, че Софийската градска прокуратура проверява сигнал от гражданско сдружение БОЕЦ срещу министъра на финансите Асен Василев, депутата от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер. Наблюдаващия прокурор е бил на мнение, че на база известните данни не може да се стигне до извода има ли извършени финансови престъпления и затова е възложена проверка на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Новото звено, което разследва лица, заемащи публични държавни длъжности, което беше създадено през септември 2023 г., след като КПКОНПИ беше разделена на две, има три месеца да извърши проверката.

За продажбата на имота съобщи разследаване на сайта „BIRD.bg“, публикувано на 10 януари, в което се посочва, че дружество, принадлежало в миналото на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и настоящ финансов министър Асен Василев, е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв. Три месеца преди това то продава имотите си за над 3 млн. лв. и така американецът остава ощетен.

Съдът е назначил синдик като е постановил и Бретшнайдер да внесе гаранция от 35 000 лв., както и да поеме месечните разходи за заплащане на работата на синдика.

Най-вероятно обект на спора е продажбата на сградата на ул. „Чаталджа“ 3, която в началото е изцяло собственост на „СТВ Консълтинг“ и заложена за два последователни банкови заема, пише „Сега“. Впоследствие един от етажите е продаден на депутата от ПП Даниел Лорер.

През септември 2023 г. фирмата продава своята част от имота за 3 млн. лв., а Лорер – за 1.8 млн. лв. Купувач и в двата случая е Станислава Арнаудова – като физическо лица и през своя фирма.