Кандидатът на ПП за конституционен съдия и сестра му – имотни крале в София на запорирани имоти

Екранна снимка 2024-01-15 180434

Бил ли е член на БКП кандидатът за конституционен съдия, предложен от парламентарната група на ПП-ДБ, Борислав Белазелков – въпрос повдигна от трибуната лидерът на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Интересно е дали Белазелков е бил член на БКП, когато влиза в съдебната система. За да станеш магистрат в годините на комунистическия режим, не беше възможно без височайшата воля на комунистическата партия. Нещо повече – според закона за устройството на съдилищата, действал по това време, за да стане съдия, Белазелков е трябвало да има „необходимите политически качества“, каза Йорданов.

В биографията си, подадена като част от необходимата документация за кандидат-съдиите в КС, Белазелков е посочил, че е завършил право в Софийския университет през 1981 г., после е бил съдебен кандидат в Софийския градски съд. От 1984 до 1986 г. Белазелков е бил съдия-изпълнител в Софийския районен съд, после е съдия там до 1992 г.

Йорданов отправи и други критики към него – че защитава интересите на кредитори и частните съдебни изпълнители, че заедно със сестра си, която е нотариус, са „имотни крале“ на запорирани имоти, че е подкрепил предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, осъден за убийството на 20-годишния български студент Андрей Монов.