Ето го Домусчиев! Появи се за първи път след нарко-аферата на кораба му, отказа да говори за нея

payimage-612357

Националните приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за тази година са пълноправното членство на България в Шенген през 2024 г., в еврозоната – през 2025 г., а в ОИСР – през 2026 г. Това обяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Кирил Домусчиев, председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и ротационен председател на АОБР за 2024-а година.

Това беше първа публична поява на олигарха, след като кораб на неговия БМФ бе арестуван с половин тон кокаин на борда си. Домусчиев обаче категорично отказа да говори пред журналисти по темата!

Той посочи, че по отношение на Шенген постигнатото до момента е успешна първа крачка, която бизнесът приветства.

Успехът с приемането на България по въздух и вода трябва час по-скоро да бъде последван от приемането и отварянето на сухопътните ни граници, защото България губи милиарди, губи ги българският бизнес и държава, губим ги всички ние, заяви Домусчиев.

Той отбеляза, че работодателите ще настояват за съответните мерки и стъпки, за да може страната ни възможно най-скоро да стане пълноправен член на Шенген.

По темата за еврозоната Домусчиев изтъкна факта, че вече имаме редовно правителство и по думите му това дава надежда, че тази стратегическа цел за бизнеса има шанс и трябва да бъде постигната през 2025 г. Според Домусчиев това обаче зависи от провежданите политики – фискална, гъвкав и по-развит пазар на труда, трансформация на икономиката към производства с по-висока добавена стойност, дигитализация, по-високи образователни стандарти и други. Според него има елементи, които могат да ускорят тези процеси – покачването на кредитния рейтинг, добри послания към външния свят, потенциална възможност за привличане на инвеститори и по-голяма сигурност.

Домусчиев коментира, че работодателските организации ще продължават да настояват пред правителството и държавните институции да се работи усилено, за да се реализира членството на България в ОИСР през 2026 г. Според него приемането на България в Организацията ще даде възможност на страната да осъществи важни реформи, които да допринесат за модернизирането ѝ и създаване на много по-добър бизнес климат, за повишаване на доверието на инвеститорите, ускорен икономически растеж и създаването на нови работни места.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории