BIRD приключи Асен Василев: Обясненията му са обикновени лъжи! Кой гледа туи в чужда къща?

асен василев

Има три неверни твърдения на Асен Василев за „Винеткагейт“, написаха в профила си във „Фейсбук“ от BIRD.BG.

Според публикацията, първото е, че нямал нищо общо с бившата си фирма след като я напуснал.

„Опровергава го видео в официалната му страница, в което през 2023 се снима на фона на сградата, която е собственост на бившата му фирма, с която уж от 2021 г. нямал нищо общо. Василев казва във видеото, че трябвало да се погрижи за туите в градината. За туите на бившата му фирма, в градината на бившата му фирма.

Второто несъответствие, е в твърдението, че сградата била купена и реконструирана с кредит от 2,9 милиона лева, взет през 2019 г.

„Кредитите обаче са два. Първият е от 2019 г. и не е за 2,9, а за 2,6 милиона. Кредитът за 2,9 милиона лева е взет през 2021 г. след като реконструираната сграда получава Акт 16.  По първия кредит Василев е солидарен длъжник в лично качество. С втория кредит излиза от тази ситуация“, пишат медията.

Василев твърди още, че 3,1 милиона лв. от продажбата на офисите са използвани за изплащане на 2,46 милиона лв. от кредита за покупката и реконструкцията.

„И това не е съвсем така. С втория кредит за 2,9 млн. е изплатен остатъка от първия за 2,6 млн., който е 1,3 милиона. Във фирмата са останали едни 1,6 милиона от втория кредит. Те къде са в масата на несъстоятелността? Излиза, че фирмата ударно е изплатила за 2 години половината от първия кредит, докато трупа счетоводни загуби, които я довеждат до фалит и запорирани сметки от американски кредитор“, пишат още BIRD.

Нито ползването на чужд недвижим имот, нито кредита от 2,6 милиона лева, по който Асен Василев е солидарен длъжник, са декларирани от финансовия министър съгласно закона, подчертават още те.