Бойко прати новата си довереница в парламента да предупреди: Бягането от коалиционно управление не помага

теменужка петкова

„Бягането от нормалните форми на политическо взаимодействие каквито са коалиционното управление и поемането на ясни политически ангажименти пред обществото не съдейства за генериране на обществено доверие към правителството и парламента“.

Това заяви в своя декларация при началото на парламента Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Тя очерта двете големи задачи пред депутатите в изминалата сесия – приемането на бюджета за 2024 г. и конституционните реформи, като отчете, че и двете са били изпълнени успешно. Като промените в основния закон са помогнали и за съставянето на широко мнозинство в Народното събрание.

Новите цели пред парламента са да продължи работата по Плана за възстановяване и устойчивост и по пълноправното членство на България в Шенген и еврозоната, както и избор на членове на органите, които работят с изтекъл мандат.

„Изоставането, предизвикано от дългата политическа криза, все още не е преодоляно. Затова ние трябва да положим сериозни усилия в рамките на тази сесия, за да можем да очертаем хоризонт, при който изоставането да бъде преодоляно до края на настоящата година. Тази амбициозна задача минава и през успешното осъществяване на ротацията, а от там и през осмисляне на потенциала за пълен управленски мандат на настоящото парламентарно мнозинство“, каза Петкова и препотвърди ангажиментите на ГЕРБ, поети в началото на мандата.