Банкерът Стоян Александров дал 306 000 $ на мъжа, когото синът му уби, защото не ги върнал

7 Dni Sofia08.01.2024
payimage-611560

Жертвата на бруталното убийство Кирил Русев е взел крупна сума пари от Стоян Александров още през 2008 година със срок за връщане от 1 г. и не я е възстановил, включително и на сина му Петър като негов наследник, твърди „24 часа“.

Дългогодишният спор за парите е в основата на жестокото престъпление, разплетено от МВР и прокуратурата само за часове.

За отвличането и убийството на Русев обвиняем е Петър Александров, син на покойния бивш министър на финансите Стоян Александров. Той почина на 24 август 2020 г. След политиката той се занимава с бизнес, включително и с кредитиране. Точно заради това беше обвинен през 2018 г. от прокуратурата, когато свидетели разказаха за високи наказателни лихви, които са им налагани.

Кирил Русев е бил един от клиентите на Стоян Александров. За 306 хиляди щатски долара е договорът между фирма на Стоян Александров и Русев. На него също са му начислявани наказателни лихви, като сумата, която е трябвало да върне, е станала двойна през годините.  За това той е подписвал записни заповеди, но не се е издължил. Споровете за парите се пренасят и след смъртта на бащата. До 4 януари, когато Русев отива на среща със сина му Петър и е убит, а след това и подготвен за кремация с фалшиви документи.

Очаква се Петър Александров и Александър Кинов да се изправят днес пред Софийския градски съд по искането на прокуратурата за постоянна мярка задържане под стража и за двамата.