„Спасителите“, управляващи София, връщат бездомните кучета в кварталите

original

Общинарката от ППДБСС Марта Георгиева настоява бездомните кучета от приютите да бъдат пуснати по софийските улици, за да захрани приближени НПО организации с близо 3 милиона лева, които в момента се отпускат на общинското дружество „Екоравновесие“. Това показа проверка на „Трибюн“.

Не е никак случайно, че социалните мрежи бяха наводнени от смущаващи кадри от ветеринарна клиника в столицата, а общинският съветник от управляващите Столична община Марта Георгиева отново се оказа единствен участник в репортажите по темата. В последните 10 година станалата известна като „близката до Радан Кънев“ общинарка има една-единствена тема: настоява бездомните кучета да живеят свободно в кварталите на София вместо да бъдат настанявани в приюти, а бюджетът на „Екоравновесие“ да бъде пренасочен към НПО-сектора.

Години наред Столична община полагаше огромни усилия, за да се справи с проблема с бездомните кучета по софийските улици. Нападнати от изгладнели и побеснели глутници кучета столичани бяха основна тема в новинарските емисии само до преди няколко години.Преброяването на безстопанствените животни на територията на общината се извършва периодично през няколко години, като последните данни показват общ спад с близо 70% от 2007 г. насам. „За 12 години бездомните кучета в София са намалели от 11 000 на 3600“, казва Явор Гечев от фондацията за защита на животните „Четири лапи“ в свое интервю през 2019 г. По думите му, Столична община работи добре в тази посока.
Справянето с популацията на бездомните кучета в София се дължи основно на дейността на „Екоравновесие“, работещо изцяло по предвидените в Закона за защита на животните правила. Те включват кастрация, ваксинация, обезпаразитяване, маркиране и връщане на бездомните кучета обратно по местата, от които за заловени. Прави се изключение за агресивни и болни кучета, както и кучета от районите на училища и други обществени сгради. В ОП „Екоравновесие“ постъпват сигнали от граждани по различни канал – през електронната система за подаване на сигнали, по телефон, по електронна поща, през контактния център на Столична община, на хартия и през фейсбук-страницата на предприятието. Интересно как НПО с „няколко човека на терен“ може да замести общинското дружество, за което настоява Марта Георгиева?

Проверка на фактите показва, че кадрите на кучетата от клиниката във Връбница, които в последните дни възмутиха онлайн потребителите, са заснети от самата Георгиева и депутатите от „Промяната“ Стоян Михалев и Мирослава Петрова. Те са нахлули в клиниката, влизайки в схватка с персонала, който им обяснил, че достъпът до възстановяващите се кастрирани животни е ограничен. Била е извикана и полиция.Още през 2017 година Марта Георгиева признава в свое интервю за Офнюз, че целта й е закриване на “Екоравновесие“. В тази насока е и предложението й за изграждане на “кучешки колиби” в кварталите на София. Ето какво казва тя: “Аз съм убедена и работя общинското предприятие „Екоравновесие“ да бъде закрито. То дава около 100 000 лв. на месец само за заплати ( директор, зам. директор и т.н.). Ако приютите се стопанисват от неправителствени организации (НПО) за защита на животните в публично частно партньорство с общините, ще има само няколко работника и парите ще отиват по предназначение за кучетата. Последните ще бъдат много по-малко – само нуждаещите се от грижа и неспособни да живеят самостоятелно. Общините нямат работа да правят приюти, тъй като с приютите, както казах по-горе, не се намалява популацията. Те имат задачата да изпълнят задълженията си по контрола на домашните кучета и новия приток.”

Означава ли активирането на Марта Георгиева, че “спасителите” на София са твърдо решени да затворят приютите и да пуснат хиляди бездомни кучетата из улиците на София?! Питаме се какво направи самата тя като общинар в последните 10 години, освен да нахлува в общински предприятия и да ругае в национален ефир кмета? Като общински съветник Георгиева има далеч повече възможности да помага на животните, още повече, че в момента представлява управляващите столицата. А кмет на София вече е Васил Терзиев.

Източник: tribune.bg