Няма да повярвате какво организират утре руски структури под прозореца на Румен Радев

румен радев

Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“ предупреждава за подготовката на хибридна акция в София под надслов ”Прекратяване на война в Украйна“.

От най-голямото сдружение на украинците, живеещи в България, и всички регистрирани организации и доброволчески движения и центрове, както и украинците със статут на временна закрила, разграничават и осъждат провеждането на ”мирен митинг”, който подкрепя тезата за „прекратяване на войната за сметка на отказване от териториите на Украйна, окупирани от руската федерация с участие на уж активисти на украинската общност“.

„С отвращение и възмущение всички украинци в България приемат информацията за провеждане на проруско мероприятие в гр. София на 20 декември 2023 пред сградата на Президентството, което организаторите планират да прикрият с украински знамена и лозунги от типа на “Не на войната”, “Стига проливане на славянска кръв” и дори “Президента на България да стане медиатор в преговори между Украйна и Русия за прекратяване на военните действия между славянските народи”. Информация за това, че проруските структури в България са започнали да вербуват хора, говорещи украински език за участие в инсцинирани от Кремъл представления беше публикувана в български медии в началото на декември. Целта на събитието в столицата не е само да дискредитира Украйна и да се направи внушението, че украинците са готови да се предадат и приемат условията на Кремъл, но и да дискридитира България и ръководството на българската държава, създавайки хибридни внушения, че антиукраинските инициативи се подкрепят от част от българското и украинското общество в страната ни“, казват от „Мати Украйна“.

В позиция на председателя на сдружението Олена Коцева, се казва:

„След проведени консултации, украинците в България заемат консолидирана твърда позиция: подкрепят официалната позиция на Украйна, която се базира върху Формулата на Мира на Президента на Украйна. Мирните преговори са възможни само и единствено след изтеглянето на руските войски от всички международно признати територии на Украйна по състояние на 1991 г. и привличане на Русия към отговорност. Тази позиция се подкрепя официално и от Република България, която се е включила активно в работата по Формулата на мира и подкрепя държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна. Подобни акции от проруски структури в България с цел насаждане на внушения, че украинците са готови за мирно разрешаване на конфликта на условията на кремълския режим трябва да бъдат спряни незабавно. В случая, че сред организаторите или участниците в митинга бъдат намерени украински граждани, те са изключително и само инкорпорирани руски агенти“.

Коцева призовава всички български институции да се самосезират с цел разследване на опасната дейност на проруските сили в България.

„Ползайки се от случая, украинските общности в България изразяват огромната си благодарност на всички държавни институции за последователната подкрепа на Украйна в борбата и срещу руската въоръжена агресия“, казва в заключение Олена Коцева, председател на СУОБ „Мати Украйна“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории