„Армейци“, прочетете и простете на Бербатов: Преди 25 години се качих като мишка в автобуса на ЦСКА

1

На днешната дата – 16 декември, се навръшват 25 години от първия мач на Димитър Бербатов с екипа на ЦСКА. Именно червеният тим изстреля Берба към големия европейски футбол чрез трансфера в Байер Леверкузен.

Митко облича за първи път фланелката на червените през 1998 г., в контрола срещу гръцкия Пиерикос в Катерини, завършила без гол. Наставник на ЦСКА е великият Димитър Пенев.

Роденият в Благоевград Бербатов е част от школата на местния Пирин, а през 1998 г. пристига в тима от Борисовата градина. Армейците плащат за нападателя сумата от 800 000 германски марки. Берба заварва редица именити футболисти, включително Стилиян Петров и Мартин Петров, с които е в един екип в борбата за президентския пост на БФС днес.

Ето какво си спомня за дебюта си за ЦСКА 7-кратният Футболист №1 на България.

Откъс от книгата: „По моя начин – Димитър Бербатов“

Бунгалото на Панчарево се беше превърнало в моята армейска крепост, крепостта на мечтите ми. Бях нарисувал емблемата на ЦСКА на тавана – понякога си лежах, гледах я и се настройвах за по-големите мечти.

Първият мач за ЦСКА

Беше началото на декември 1998 г.

Есенният полусезон току-що беше свършил, но първият отбор продължаваше да тренира. Ако някой ме питаше, изобщо не исках да идва кратката ваканция.

Аз бях на мястото, където най-много исках да бъда – тренирах с големите на ЦСКА. Щеше да се играе приятелска среща в Гърция.

И радостните новини продължиха – Димитър Пенев ме включи в групата. Този път нямаше да остана в бунгалото, заминавах за мач с мъжете!

Трябваше да тръгваме от Панчарево. Качих се в рейса като мишка – влязох от задната врата и седнах на първата седалка, която видях – срещу вратата. Дойдоха и другите, качиха се, аз си стоях като препариран. По едно време някой ме чукна по гърба. Обърнах се и видях Стилиян Петров. „Всичко наред ли е, как си? Ако имаш нужда от нещо, казвай“.

Още ненавършил 18 години, седях в автобуса на ЦСКА преди първото си пътуване с мъжкия отбор и типичното за юношите притеснение в такъв момент явно ми е личало. Стилиян беше човекът, който го е забелязал, и веднага дойде да предложи приятелска ръка.

На 16 декември 1998 г. в гръцкия град Катерини изиграх първия си мач за ЦСКА срещу местния Пиерикос. Влязох на полувремето, заменяйки Мартин Петров. Той вече беше направил голямо впечатление, съвсем скоро щеше да бъде продаден на Сервет“(Женева) и да поеме пътя си в Европа. Това беше последният му мач за ЦСКА.

В Катерини завършихме 0:0, но чух добри думи за представянето си в своя неофициален дебют. Прибрахме се в България и отборът бе пуснат в почивка за коледните и новогодишните празници. Моят празник се беше състоял!

Нямах търпение да дойде Нова година, но не заради посрещането ѝ – в първите дни на януари стартираше зимната подготовка на ЦСКА. Пристигнаха няколко момчета от отбори от провинцията и на бунгалата вече не бях сам с вълците. Веселин Великов дойде от Етър, Владо Манчев – от Хебър“.

През юли 2000 г. Бербатов подписва предварителен договор с немския Байер Леверкузен за 4,5 години, който влиза в сила от 1 януари 2001 година, а трансферната сума е 3,3 милиона марки.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории