Директор на Ботев Пд: Само Гриша Ганчев не го е страх да скочи на БФС! Другите сме зависими

1

„Само ЦСКА взе официално позиция срещу Футболния съюз, всички останали си мълчим, защото сме зависими! БФС може да те мачка както си иска. Всеки се страхува – пращат ти съдии, налагат ти глоби, наказания каквито си искаш“, заяви Радостин Кишишев – бивш национал и капитан на България.

49-годишният бургазлия, който в момента изпълнява шефски функции в Ботев Пд, има солидна кариера зад гърба си – участник на европейско и световно първенство с България.

Също така той е трикратен шампион на България и носител на Купата на страната с Литекс.

Радостин Кишишев направи кариера и извън България, подвизавайки се с екипите на Бурса, Чарлтън, Лийдс, Лестър и Брайтън.

Той взе отношение по всичко, което се случва в родния футбол и сподели интересни неща. Стори го само няколко дни, след като треньорът на Янтра – Велислав Вуцов, каза в ефир доста истини за БФС и управниците.

„Не може да има санкции за скандирания, налагат ни глоби за всичко – тук 1000 лева, там 1000 лева. Нали хората отиват на стадиона, за да скандират, да излеят гнева си.

На Левски публиката обстрелва с ракети феновете на Ботев Пд! Това го имаше и на дербито им с ЦСКА. И нищо – 2000 лева глоба, а това е ракета, която може да те обезобрази, да те убие.

В последния ни мач срещу Левски ги смачкахме, но не бихме, защото имаше… съдия. Но те са двама – единият на терена, а другият, който гледа в стаичката. И пак идиотски решения. Всичко е навързано“, сподели Кишишев.

„Определени хора сипматизират на даден отбор, затова има и такива решения – на съдии, на делегати. Или казано по-грубо – взели са пари. Толерират се големите отбори, водещите. БФС прави компромиси, за да се случват нещата при по-малките отбори. Особено с лицензите за стадионите. Два са стадионите – на Ботев Пд, Лудогорец… Може да има и още един, но съм забравил. Другото всичко е останки от комунизма – слагат се пейки, различни седалки – кой откъдето намери или получи нещо, зелени, пембени…

Трябва да се измисли Закон за спорта, тъй като няма действащ такъв. Има данъчни облекчения, някакви проценти от данък печалба, можеш да дариш някакви пари във футбола и друго не. Имаш една печалба, много обичаш футбола и искаш да дариш, ма защо да го правиш? В задънена улица. И накрая всичко опира до черното тото и нещата приключват!“, каза още директорът в Ботев Пд.

„Със сигурност има черно тото, хората си залагат определени суми, не знам точно какви, особено в азиатски букмейкъри. На наши мачове и на други двубои, манипулират се. Единият вариант е това да се случи е през съдиите, другият е през президентите, а те през футболистите, които са му по-близки. Но не е само да паднеш или да биеш, а да си изкараш червен картон, утре да вкараме пет гола, следващия кръг резултатът да е 1:1, има залози за всичко. Така е и в елита, и в окръжните групи… Но пак опираме до държавата – вкарай двама-трима в затвора, знае се кои са. Всичко се знае. Всичко! Това е проблем и в световния футбол – примери Ювентус, които все ги вадят на даден период от елита“, откровен е той.

„Проблемът със съдийството ни – те са некомпетентни, недоучени, обслужващи интереси, защото да станеш топ съдия – да свириш в елита, някой го бута дотам. Ако имаш възможности – и по-нагоре. И ти поемаш отговорности, а после трябва да връщаш. Ако си кадърен млад съдия, трябва да се обвържеш с някой, за да вървиш нагоре. Не, съдийството ни не е независимо! И сега, когато има системи, които гледат под лупа определени ситуации, и там се бърка в едната посока. Гледат го, вижда се, но пак в едната посока, а това решава мачове.

Давам един пример – водещ отбор в България. Преди ВАР да влезе, последните четири години нямаше дузпа срещу тях! Влезе системата – през два-три мача дузпа. Съвпадение, нали? Както и за червените картони. Играят в евротурнирите, постоянно са с по един-два червени картона. Как да си го обясним това? Случайност? Не е случайност!“, завърши Радостин Кишишев в подкаста „Да убиеш дракона“.