София не помни такова нещо! „Пирогов“ излезе на улицата, вкарва министър Хинков в съда

1

„Пирогов“ е институция, а лекарите са ангели. Всякаква намеса на „Пирогов“ в политически борби не е приемлива, защото в болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия“, заяви на брифинг директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров.

Най-голямата спешна болница у нас е разтърсена от скандал, след като във вторник стана ясно, че министърът на здравеопазването Христо Хинков е освободил директора ѝ Валентин Димитров. Мотивите на министъра са нарушения, установени в одитен доклад. Хинков съобщи и че болницата е на загуба с 30 млн. лв. От „Пирогов“ твърдят точно обратното – че са на печалба и всички дългове са изплатени.

Рокадата в „Пирогов“ предизвика сътресения и в некоалицията. Във вторник от ГЕРБ заявиха, че ще бойкотират правителството, ДПС също застанаха твърдо зад ръководството на болницата. На същия ден процедурата по смяна на директора беше спряна.

Вчера здравният министър Хинков отново защити решението си за отстраняването на Димитров и влезе в задочен спор с председателя на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов. Хинков твърди, че е консултирал решението си с Ангелов. Той обаче определи думите на министъра като лъжа.

Междувременно прокуратурата започна проверка въз основа на одитния доклад.

„Пирогов“ ще заведе колективен иск за обида и уронване авторитета на болницата срещу министъра на здравеопазването и парите от този иск ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата.

Аз лично, като частно лице ще заведа иск за обида, уронване авторитета и клевета, лично срещу министъра за неговите изяви в медиите“, заяви д-р Валентин Димитров.

Д-р Атанасов от клиника по Вътрешни болести заяви, че докато се гледа на една болница само като финансова структура

Лекуваме финансите на държавата или болни хора. Какво да е финансовото състояние на една болница като „Пирогов“, откакто сме търговско дружество сме на това положение. Докато получаваме пари само от НЗОК за пътеки, които са недофинансирани. Хайде оценете здравето на всеки един от вас и ми кажете колко струва“, заяви д-р Атанасов.