Васил Терзиев се оказа собственик на такси-компания в София! Искат арести за скандала

7 Dni Sofia29.11.2023
payimage-600225

Как се издават и ще се издават разрешителните за таксиметров превоз в столицата… Темата се оказва повече от интересна, защото новият кмет на София Васил Терзиев има съдружие в таксиметрова компания в София. Има ли конфликт на интереси тогава… Пред ФАКТИ по темата говори Красимир Цветков, председател на Националния синдикат на таксиметровите шофьори.

– Господин Цветков, скоро имате публикация в социалните мрежи – като представител на Националния синдикат на таксиметровите шофьори, в която коментирате какво се случва в таксиметровия бранш, а намесвате и името на новия кмет на София Васил Терзиев. Ще обясните ли повече?
– От доста време синдикатът на таксиметровия бранш се опитва да занимава институциите с проблема. Конкретно става дума за начина, по който се издават общинските разрешения за таксиметров превоз. Това става чрез „кухи фирми“ като данъчно задължени лица. Практически така се ощетява осигурителната система със значителни суми като осигуровки. Говорим за суми от порядъка на 2,7 милиона лева месечно само в София. Сами си представете какъв е мащабът, ако разгънем „схемата“ за територията на България. Важното за нас тук е, че новият кмет на София се оказва част от тази схема и ние виждаме потенциален конфликт на интереси. Въпросът е сегашното ръководство на Столична община дали ще продължи да толерира този сив сектор.

– За какво става въпрос?
– Васил Терзиев, чрез фирмата си „Илевън кепитъл“, е акционер в една от големите таксиметрови компании в столицата.

– От колко години тази компания е на пазара?
– Компанията стартира първоначално като приложение. Говорим за преди около 10 години, а на пазара като физически таксиметров превозвач съществува от 5-6 години. Оказва се, че фирмата на Терзиев участва – според информация в Търговския регистър, с малко над 17% в таксиметровата компания. Това означава ли, че кметът участват с едни 17% в „сивия сектор“. При въпросната фирма се развива схема с регистрация на „кухи фирми“, взимат се разрешения от общината и така се създават условия за укриване на осигуровки.

– Това са тежки обвинения, но можете ли да ги докажете?
– Това са тежки обвиненията, така е. Осигуровката на един таксиметров водач е 244 лв. на месец. В момента във фирмата има около 700 автомобила, а шофьорите са няколко. Това може да се види в регистъра на издадените разрешения за таксиметров превоз в София. За нас е интересно как се издават от общината тези разрешителни? Фирмата подава заявления на база документи, които не отговарят на действителното положение, а чрез това после реализира търговската дейност… Така ли ще работим? Къде е прокуратурата. Защо не са влезли в офисите на фирмата, в общината и защо не са ги тръшнали тези земята. Нали така правят!

– Какви сигнали сте подали?
– Всевъзможни. В общината, в прокуратурата, в Министерството на транспорта, НАП и последно писахме до Министерството на финансите. Въпросът още не е решен, а нещата се прехвърлят от институция на институция. Явно някой има интерес от осигуряване на този данъчен чадър върху „сивия бизнес“. И още нещо да знаят институциите. Този вид дейност покрива скритата безработица в държавата. Компетентните органи да се намесят и да дадат отговори. Занимава ли се тази таксиметрова компания с регистрацията на „кухи фирми“… Дали схемата със скритата безработица не работи по поръчка и когато става въпрос за купуването и продаването на гласове по изборите… Доста странно е защо водещи институции у нас бездействат…

PS: Изпратихме въпроси по темата до екипа на Васил Терзиев, писахме и на мейла за медии на общината. Имахме разговор и обещание, че ще получим отговор в рамките на работното време в понеделник. Още чакаме…

https://fakti.bg/


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории