Само в 7DniSofia.bg

От третия опит: Вотът на недоверие се провали заради липса на кворум, „Денков“ оцеля до утре

payimage-606671

Призивите на опозицията ГЕРБ и ДПС да се върнат в пленарна зала, и да гласуват срещу кабинета на акад. Николай Денков, така и не бяха чути от мнозинството. Така БСП, ИТН и „Възраждане“ не успяха да съберат нужните гласове, за да свалят правителството. Вотът на недоверие на тема национална сигурност бе отложен с час – за да минат дебатите и гласуването по отпадането на дерогацията за руски петрол.

Предложението на Делян Добрев от ГЕРБ дерогацията да приключи за 3 дни обаче бе отхвърлена от мнозинството, а хората на Бойко Борисов и ДПС останаха сами в подкрепата за текста. Веднага след това депутатите на двете партии демонстративно напуснаха пленарната зала.

Така първото гласуване по вота противопостави 61 депутати на ПП-ДБ срещу 66 на БСП, ИТН и „Възраждане“. Социалистите призова ГЕБ и ДПС да се върнат и ако имат възражения срещу министри, каквито по-рано се чуха, да ги покажат чрез гласуване. 15-минутната почивка обаче не промени ситуацията, а от БСП поискаха проверка на кворума. Опозицията го провали и така се стигна до ново прекъсване работата на парламента.

„Преди прекъсването нямаше дост народни представители за процедурата по гласуване, моля за регистрация“, откри третия опит за гласуване председателят на НС Росен Желязков.

Подари липса на кворум закривам заседанието, лаконичен бе той, след като само 63-ма се регистрираха. Желязков и вероятно зам.-шефката на НС Росица Кирова вероятно са двамата депутати от ГЕРБ, които се регистрираха. 60 от ПП-ДБ също подпомогнаха кворума, както и независимият Радостин Василев. Опозицията, която бе в залата реши да провали кворума.

Прегласуването ще е утре.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории