От последните минути: ЦИК поряза отново Петков и богатия му спонсор! Утре – само с хартия

7 Dni Sofia28.10.2023
3

Централната избирателна комисия няма да преразгледа решението си от снощи да се гласува само с хартиени бюлетини, потвърди пред БНР говорителят Росица Матева.

Още днес Общинските избирателни комисии ще получат указания за попълването на протоколите в секциите, в които трябваше да се гласува с машини. Според ЦИК, в доклада на ДАНС има достатъчно основания машинният вот да бъде отменен, а МВР носи отговорност за това, че устройствата от склада за съхранение са извадени и транспортирани без разрешението на Комисията.

Въпреки, че има удостоверяване на машините, което от снощи е факт, ЦИК не смята да върне устройствата за гласуване, каза говорителят Росица Матева:

За ЦИК не се променя ситуацията, тъй като това решение е подписано от същия заместник-министър, за когото получихме информация от ДАНС, че е извършил действия, които рушат доверието в машинното гласуване; действия, които ни дадоха достатъчно основание да приемем това решение. Знаете, че аз съм убеден привърженик на машинното гласуване, гласувам винаги с машина, но снощи за мен единственият възможен изход от тази ситуация беше да се приеме това решение от Централната избирателна комисия. Към днешна дата няма постъпила друга информация, която да ми даде основание да го преразглеждаме. Решението е факт, то трябва да се изпълни незабавно. Изпратили сме указания до всички Общински избирателни комисии да уведомят Секционните избирателни комисии“.

По думите на Матева, МВР носи цялата отговорност за това, че машините са напуснали склада за съхранение без разрешението на ЦИК:

„Министерство на вътрешните работи трябва да даде отговор на този въпрос как се е случило това. Изпратихме незабавно указания машините, които все още са в склада, да остават там, да бъдат запечатани, да бъде запечатан складът и вътре да бъдат прибрани само машините, които са напуснали склада и това да бъде извършено незабавно“.

Още днес Общинските избирателни комисии ще получат ясни указания как да попълват протоколите в смесените секции, където трябваше да има устройства.

„Достатъчно ясни, за да не се налага допълнително пояснение и обяснение. Нека Общинските избирателни комисии също да бъдат спокойни. Ще се проведе гласуването с хартиени бюлетини и няма причина да има безпокойство и да се всява напрежение допълнително“.

Матева определи като незаконосъобразно решението на Общинската избирателна комисия в София да раздава материалите за машините.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории