И министър подкрепи Делян Добрев, че Денков и Асен блажат милиони от „Лукойл“: Само Спецов ми липсва

payimage-403727

„Румен Спецов е липсващият герой във всичко, явно не го пускат да говори. Два въпроса трябва да му зададем – колко дължи „Лукойл“ на хазната и второ – колко е задържаното и неизплатено ДДС на фирмите?“

Това каза пред БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков.

Според него е много срамно политиците на най-високо ниво да се пазарят с една компания:

„Било то и голяма компания. Ще има данъци, няма да има данъци. Тази компания продължава да има някаква преференция и не си дава данъците. Сумата, която „Лукойл Нефтохим“ дължи на държавата от корпоративен данък е 2 150 000 000 лева. Пак се губи 1 милиард лева дори от обещанията, които са 500 млн. и 1 млрд. Уж са се разбрали и са се пазарили пак с компанията и над половин милиард липсва. Това е следващият въпрос към правителството. … От началото на годината „Лукойл Нефтохим“ е дала на хазната само около 40 млн. лева“.

Според него тези пари няма да влязат в бюджета на държавата:

„Нито 500-те милиона, нито т.нар. милиард. А другият половин милиард къде е? Трябва да се вземе тази дерогация сега и да не се пазари така българското правителство“.

Симеон Дянков допусна, че хора от правителството имат личен интерес, както намекна вчера и Делян Добрев за Николай Денков и Асен Василев:

„Защото такава голяма сума от данъци и то в година, когато не се събират достатъчно и има дупка в бюджета, не се събират данъците от „Лукойл“. По закон до юни месец всички корпоративни данъци трябва да бъдат събрани“, обясни той.