Асприля май наистина дойде в ЦСКА само да е близо до жена си! И до Ел Масетро на пейката…

12

Жертвата е на прицел, Звярът е тук!”. Това написаха от ЦСКА преди точно 3 месеца – на 12 юли, към ефектно видео, с което представиха новото си попълнение Данило Асприля. На краткия клип се преплитаха кадри на колумбиеца с червената фланелка и доста заплашителен кръвожаден крокодил. Препратката е с начина, по който бившият играч на Литекс празнува головете си в последните години – лягайки на земята и имитирайки хищното влечуго.

Три месеца след идването си на “Армията” обаче Асприля още нито веднъж не е показвал на практика защо беше представен по този начин. 35-годишният офанзивен футболист не е имал поводи да празнува свое попадение и да се направи на крокодил. Звярът, анонсиран от червените, засега е по-скоро в ролята на тревопасен хипопотам, цамбуркащ се в реката, отколкото на хищно влечуго, дебнещо жертвите си от засада в блатото.

С 22 гола в 59 шампионатни мача в периода пролет 2014 – есен 2015 Данило Асприля бе продаден от Литекс в Обединените арабски емирства като един от най-качествените чужденци, играли по родните терени. Близо десетилетие по-късно обаче резонният въпрос беше запазил ли е класата си колумбиецът, за да помогне на ЦСКА в шампионските му амбиции. Много силният изминал сезон в Бейтар Йерусалим, довел до спечелена купа на Израел, обаче даваше поводи за оптимизъм. Клипове в мрежите за видеообмен показваха, че Асприля си е същата пружина с рязък демараж, но и доста добра физика, която е кошмар за противниковите отбрани с дрибъла и мощния си удар.

Изглежда обаче сериозната сага, която се заформи с преминаването му на “Армията”, повлия доста на състоянието на колумбиеца. Както е известно, той за известен период дори бе изваден от състава на Бейтар и не проведе пълноценна подготовка. След идването си в ЦСКА пък Данило разкри, че единствената му цел е била да е близо до семейството си (б.а. – съпругата му е българка) и дори част от трансферната сума ще бъде удържана от заплатата му. Любопитен детайл е, че в едно от интервютата по време на “изолацията” си в Бейтар Асприля заяви, че има хронична контузия в коляното, която му пречи да е пълноценен, и затова иска да напусне, за да не предава съотборниците си. Изказването звучи като лъжа в опит за бягство, но именно подобна травма извади крилото от 4 поредни мача на ЦСКА през август.

Така началото на Асприля в Борисовата градина беше изключително турбулентно както от колективна гледна точка, заради катастрофалните резултати, така и от индивидуална поради лошата подготовка и травмата. И когато в предишната пауза за националните отбори през септември колумбиецът взе пълноценно участие в минилагера в Тетевен и дори отбеляза дебютните си две попадения срещу бившия си тим Литекс в контрола, всички очакваха завръщането на головата машина отпреди близо десетилетие. Или ако използваме стилистиката на ЦСКА – събуждането на Звяра.

Нищо подобно обаче – в последните 5 мача на ЦСКА Асприля записа едва 22 минути общо като резерва срещу ЦСКА 1948 и Локо Сф, а остана на пейката срещу Ботев Пд, Локо Пд и Левски. Той тренира на пълни обороти и попада в групата за срещите, така че няма признаци, че отново е контузен. Въпреки това Нестор Ел Маестро не му гласува никакво доверие. В дербито срещу “сините” дори заложи на тоталното разочарование Шагоян, вместо да го пусне в игра.

Сърбинът с британски паспорт най-добре знае защо не използва Асприля, но явно поне до момента той не вижда в негово лице Звяр в съблекалнята. Ще се промени ли това с втория пореден лагер в Тетевен и ще видим ли най-накрая крокодилското отпразнуване на гол, или Асприля ще продължи да търка пейката, ще разберем в следващите седмици.

“Тема спорт”