Те седнаха в Нова, а водещата онемя: Обрат в София! Терзиев изостава, повята на Хекимян обърна всичко

7 Dni Sofia04.10.2023
антон хекимян

Ситуацията в София по отношение на местния вот е променена. Това коментира пред Нова политологът Христо Панчугов.

„Почти никъде битката не е предрешена. Последните години видяхме ниска избирателна активност. Изглежда гражданите не вярват, че местната политика е нещо, което могат да променят. Надявам се това да се промени. Големият въпрос е дали има връзка между местните интереси, визията за града и начина, по който хората гласуват”, посочи Панчугов.

Според него в страната има преобладаващо партийни кандидатури. „Ситуацията в София е променена, което прави кампанията интересна. ГЕРБ трябва да мобилизира ядрото, за да припознаят кандидата си. Отсрещната страна се сблъсква с ценностен проблем. Там има сблъсък за това дали кандидатът е част от общността. Това е сериозен дефицит, който трябва да се преодолява. Според мен кандидатът изостава, което промени ситуацията в София”, добави Христо Панчугов.

Според политолога Елена Дариева местните избори пораждат най-висок интерес сред избирателите. „Важно е какво ще бъде разпределението в общинските съвети. С интерес ще наблюдаваме мнозинствата, които ще формират по места”, каза още тя.

Дариева добави, че от началото на кампанията националните теми доминират в обществото. Тя уточни, че избирателите на ГЕРБ трябва да припознаят непартийната номинация. „Трябва да се консолидира подкрепата вътре в партийните ядра и след това да се търси периферия. Битката в София не е предрешена”, каза още Дариева.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории