Столичният квартал „Горна баня“ ще се радва на три нови автобусни линии

Автобус Автобуси (2)

Три довеждащи до метрото линии тръгнаха днес, 18 септември, от столичния квартал Горна баня по три различни маршрута, пише Столица.бг. Новите маршрути бяха представени от кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Дончо Барбалов. Линиите с номера 802, 803, и 8044 ще бъдат обслужвани от малки електрически нископодови и климатизирани бусчета Карсан, които са с възможност да превозват до 22 човека, а размерите им са съобразени с тесните улици в квартала.

Линия 802 ще бъде кръгова и ще се движи в старата част на квартала. Линия 803 ще се движи по ул. „Обзор“ до вилната зона на квартала, като определени курсове ще стигат до вилна зона „Люлин“. Последната линия 804 ще се движи до пл. „Сред село“ с което ще прави връзка на кв. „Карпузица“ с метростанцията. Пътуването в електробусчетата ще става с карта на градския транспорт и с хартиен билет, но с него пътниците няма да могат да се прекачват в рамките на 30 или 60 мин. Първоначално маршрутите ще се използват само в делник, с интервал 15-20 мин. Общата спирка и за трите маршрута е ул. Лотос в Горна баня, където те ще правят връзка с метростанцията. Бусчетата могат да бъдат поръчани и чрез специално разработеното мобилно приложение, на което се вижда къде се намира в момента превозното средство. Определянето на маршрутите и пускането им е изцяло съгласувано, разработено и одобрено от местните инициативни комитети в Горна баня и Княжево.

За първи път във вилната зона на Горна баня 7 пъти на ден ще минават бусчетата от довеждащия транспорт. Те ще осигуряват връзката за живеещите до метрото. Целта на новият транспорт е да се намали автомобилния трафик и да се повиши качеството на обслужването, като се улеснят гражданите в пътуването им през столицата.