Само в 7DniSofia.bg

Цял блок в Люлин пропада и живущите се оплакват от над 20 години

1823445

Блок 549 в столичния квартал „Люлин“ пропада. За това сигнализираха живеещите в него. По думите им вероятната причина е скрита авария във ВиК инсталацията, която подкопава основите.

Търговските обекти в сградата са пропаднали с педя. Хората са притеснени за апартаментите си.

„Тротоарът беше идеално равен. Това се получи след 2000 г. след един голям ремонт, когато дойдоха от ВиК и установиха, че тече отходният канал“, коментира живущ в блока.

На места теренът е пропаднал с до 40-50 см.

„Има шест входа с шест контролни ревизионни шахти. Само една навремето е изпълнена както трябва – може да се отваря“, посочи негов съсед.

„В моя вход има доста пукнатини, вече се появява и мухъл. Писал съм и две жалби – глас в пустиня“, посочи домоуправителят на вход Е Пламен Енчев.

„Преди десетина година инициирахме една обща подписка. Чрез домоуправителите и на другите входове събрах около 235 подписа. Направих снимков материал, качих го на диск, депозирах го в район „Люлин“, разгледаха го и го пратиха в Столична община. Откакто е там в продължение на години правя опити да следя докъде е стигнал сигналът. Когато и да звъня, трябва да обяснявам час за какво става въпрос“, каза живущ в блока.

От ВиК посочват, че през 2018 г. са направили заснемане, при което не е открит проблем. През 2021 и 2022 г. са реагирали на два сигнала, след които е направено почистване. През септември 2023 г. е получен нов сигнал, проблеми обаче не са открити и според тях течове няма.

Живеещите в блока се ядосват, че никой не проверява проблемът в дълбочина. Според тях невъзможността да се реши проблема идва от това, че са замесени няколко институции.