Рекорден брой първокласници ще влязат за първи път в училищата в София

ученици

Около 12 500 ще са първокласниците в София тази година – с 300 повече от миналата. Общо за страната за първи път в училище ще влязат над 57 000, съобщава „24 часа“. И след 15 септември в 13 от столичните училища ремонтите ще продължат, но няма да попречат да провеждането на образователния процес, каза Ваня Кастрева от Регионалното управление на образованието в столицата. По думите ѝ са взети всички мерки децата и родителите да се чувстват спокойни.

Сред училищата, в които ремонтите ще продължат, са 2-о, 7-о, 44-о и Професионалната гимназия по дизайн. Става въпрос за сериозно обновяване на сградите, подчерта Ваня Кастрева. “Основните ремонти са в подкрепа на политиката, че материалната база е важен елемент за качество на образователния процес. А и възпитателен елемент – когато си в съвременна, добре оборудвана сграда комфортът на учениците и учителите е от значение за образователната среда”, коментира тя. От МОН предвиждат и промени в учебните програми.

“Работи се за концепции за създаване на по-голяма обобщеност, за премахване на конкретни понятия, а вероятно и на теми, които са важни за науката, но нямат толкова осезаемо практическо приложение за всеки ученик”, обясниха от Министерството на образованието и науката.

Сред важните промени, които касаят учениците до 7 клас, е че хартиените учебници ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден и ще могат да се ползват в платформата “Дигитална раница”. Тя е безплатна и осигурява достъп до електронни уроци за всички ученици от 1-и до 12-и клас и родителите им на адрес https://edu.mon.bg/. Достъпът се осъществява чрез националните образователни акаунти на ученика и учителя в @edu.mon.bg или регистрацията на родителя в Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование. “Дигиталната раница” дава възможност на учителите да публикуват разработени от самите тях дигитални уроци. Те могат да бъдат споделени и да са на разположение и на други преподаватели и ученици.