Само в 7DniSofia.bg

Кошмар! Заради срутен строеж: Жители на „Манастирски ливади“ в София не могат да се приберат

манастирски ливади

Близо 20 дни жители от столичния квартал „Манастирски ливади“ не могат да стигнат до домовете си. Причината е, че пътят пред блока им пропада заради изкоп на стоеж в непосредствена близост до него. Както ви съобщихме на 8 септември улицата до строежа е пропукана и в определи участъци се е свлякла в изкопа. На мястото има поставени огради. Преди три дни след получен сигнал и представители на РДНСК София извършиха проверка на строежа, находящ се на ул. „Тодор Джебаров“, кв. „Манастирски ливади“, за който има издадено разрешение за строеж от главния архитект на район „Триадица“.

От 20 август живеещите в близка сграда минават през тревни площи.

„На 20 август забелязахме първото срутване. Тогава ние взехме мерки и поставихме заграждения, за да не стане някакъв инцидент. Никакво отношение от никого не дойде, докато не сигнализирахме общината“, обясни пред bTV Иво Горанов, домоуправител на съседен до изкопа блок.

След подаването на сигнала на място пристигна и районният кмет Димитър Божилов. Аварийните служби затвориха цялата улица, но не са последвали никакви други мерки – като например укрепване на стената или запълването на пропастта. Хората описват случващото се като „апокалипсис“ и смятат, че улицата им е достойна за снимането на филм. Притесняват се, че всичко това се случва в София, и то през 2023 година.

„Това, което ние констатирахме при проверката, е, че не е изпълнен добре плана от строителя. Спестили са си желязо от укрепителните елементи, което е трябвало да бъде сложено по съответния проект. Имало е и други фактори, като това, че и самата алея не е изградена добре“, обясни и Димитър Божилов, кмет на район „Триадица“.

От фирмата инвеститор се обръщат с извинение към всички потърпевши и уверение за извършване на всички необходими действия с цел максимално бързо решение на ситуацията с аварията. Благодарят на кмета на район „Триадица“ и екипа му, които съдействаха за по-бърза организация и координация на действията по обратното засипване на пропадналия участък.

Подчертават, че като възложители на строителството не са се намесвали в техническите решения и изпълнението на изкопа и укрепването от страна на главния изпълнител. Вече са подготвени решенията от проектантите за укрепването.