Алармираха спешно София: Падне ли при вас дъжд като в Царево – изчезвате

7 Dni Sofia10.09.2023
payimage-360040

Срещу природата не можем да се борим и не може да предотвратяваме подобни бедствия. Това, което можем да правим е първо да се молим на Господ и второ да взимаме мерки, с които да се намаляват щетите и да няма повече жертви при такива случаи.

Това изисква подготовка от страна на държавата и промяна в начина на мислене не само на управляващите, но и на всеки отделен човек, който първото му нещо, ако живее до река, е да отиде и да си изхвърли всички боклуци там.

Това казва Димитър Куманов от Сдружение „Балканка” пред Фрогнюз.

Според него в момента има действащи планове за управление на риска от наводнения, които се търкалят от 8 години. Мерките, които са предвидени в тях са смешни, от миналия век, като предлагани корекции на реки, нови диги, удълбаване на корита и т.н. Тези стари планове за управление риска от наводнение все още действат, трябваше да имаме нови, които да са в сила от началото на 2022 година, но МОСВ ги възложи на Световната банка и досега няма нищо готово черно на бяло.

От “Балканка” предложихме да се чисти два пъти годишно дъждовната канализация на градовете, там където я има, казва още Димитър Куманов. В София, откакто Йорданка Фандъкова е кмет, дъждовната канализация не е поглеждана. Задръстена е, запушена тотално, тя можеше при наводнение да поема сериозна част от водите и да ги изкарва от града, сега в момента не поема нищо. Преди 4-5 години имаше едно наводнение в София, което беше от порядъка на само 30 л. на кв.м и столицата се беше удавила почти. Сега ние говорим за валежи, които са с по 300 литра и нагоре.

Ако се случи такъв дъжд като по Южното ни Черноморие, София буквално ще изчезне. Ние с планиране и оценяване не можем да предотвратяваме нищо. Това, което можем, е да намаляваме щетите и да търсим начин да няма жертви.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории