Тайните на татко Петко: Спуснат в Канада с кубински полет от ДС, преследвал длъжници там

7 Dni Sofia03.09.2023
петко петков

След признанието на Бойко Борисов, че бащата на Кирил Петков – Петков Петков и убитият Алексей Петров са бабували по раждането на правителството „Денков“ естествено изниква въпросът кой е ПЕТКО ПЕТКОВ и как така съдбините на държавата се оказват в неговите ръце.

Официално за него се знае, че е биолог, заминал след промените  в Канада, където е израстнал и синът му.

„Твърденията на самия Петко Петков, че се озовава в Канада през 1994 г., тоест, след политическите промени в България, не отговарят на истината.

Роденият на 13 юни 1958 г. в София Петко Петков се озовава в Канада още през 1988 г., тоест, преди промените, където по данни на хора от спецслужбите са изпратени и парите на военното разузнаване – заедно с хора, които да се грижат за тях.

На младини П. Петков оставя спомени като аз учен, който едва завършва гимназия с буен характер. Не е приет за студент в Софийския университет и затова през втората година от задължителния по това време войниклък кандидатства в специалността „Биология“ – педагогически профил в Пловдивския университет, където е приет.

Година по-късно в Пловдив П. Петков се запознава с майката на Кирил Петков – Венета Петкова от Дупница, която е негова опора в следването и в получаването на дипломата му за учител по биология.

Затова и Кирил Петков се ражда в Пловдив на 14 април 1980 г.

Петко Петков е пристрастен към спортни занимания като ски и ветроходство през ученическите си години и бойни спортове през студентските между 1979 и 1983 г.

По онова време всички школи по бойни изкуства у нас са под прекия контрол на Държавна сигурност, която под различна форма установява контакти с техните възпитаници.

Остава загадка дали дали ДС е била закрилата на П. Петков, за да бъде назначен на единствената позиция „Биолог“, за която няма ценз – в Софийския зоопарк, който е най-престижната институция в сектора в онези години и се намира в центъра на столицата.

В Софийския зоопарк създава кръжок за млади природолюбители. Сред тях са загиналият български алпинист Боян Петров, за чиито опит за спасяване след изчезването му П. Петков си приписва заслуги, но бе опроверган от съпругата на покойника, която го обвини директно в лъжа.

Паралелно и отново доста странно Петко Петков става и нехоноруван асистент в БАН към д-р Петър Берон, разкрит като вербуван още на 29-годишна възраст сътрудник на ДС с псевдоним „Бончев“.

И само 5 години след завършването на висшето си образование в Пловдив и шеметната си кариера в София – през 1988 г., Петко Петков заминава за Канада с т.н. „Кубински полети“. Особеността им се състои в това, че полетите по редовната линия София – Хавана на тогавашния български авиопревозвач „Балкан“ се извършват с междинно кацане за зареждане в Канада.

Точно при това кацане Петко Петков скача от самолета и се предава на канадските власти, като иска политическо убежище. Аргументът, с който убеждава канадските власти, че има основание за това е твърдението му, че неговата баба е лежала в комунистически лагер „Белене“ след 9 септември 1944 г. „Белене“ обаче е лагер само за мъже. 

След което П. Петков прекарва известно време в бежански лагер в Канада и се сдобива и със заветното канадско гражданство, което създаде толкова проблеми на сина му по-късно.

Именно това отпътуване на П. Петков за Канада през 1988 г. поставя поредица от въпросителни за тази възможност. Причината е, че в онези години никой в България не може да получи международен паспорт без съгласието на комунистическата Държавна сигурност. Камо ли син на лежал в комунистически лагер сред 1944 г. българин.

Закупуването на самолетен билет за каквато и да било дестинация в чужбина в онези години също не става без одобрението на Държавна сигурност.

През 1988 г. П. Петков заминава за Канада без семейството си. Съпругата му, майката на Кирил Петков – Венета, и самият Кики остават в София. За него се грижат и баба му и дядо му на столичната ул. „Цар Иван Шишман“ №18 в апартамента, който днес е обитаван от Кирил Петков, съпругата му Линда с две от децата им. Кирил Петков се пренася там от луксозната си къща в Борово, след като се запрята да прави политическа кариера.

През 1994 г. цялото семейство заминава за Канада – заедно с 14-годишният Кирил. Именно тази година посочват и П. Петков, и Кирил Петков като момента, в който са отпътували за Канада. Семейството се заселва във Виктория, Британска Колумбия. А синът завършва тамошния университет във Ванкувър.

Подобно на баща си, и той се запознава с 2 години по-голямата от него своя съпруга Линда Макензи като студент и бързо сключват брак. През това време бащата П. Петков се занимава с всякакви дейности. Включително, според бивши кадри на ДС извършва услуги за тях като издирва българи, дължащи пари в България.

В един момент П. Петков успява да се сдобие с признанието на канадските власти на неговото образование като биолог и започва да работи по проекти.

Последният проект, по който работи преди да се завърне окончателно в България е повече от любопитен – изследването на някакви змии на остров Гуан.

На остров Гуан обаче не може да се попадне току-така заради някакви змии, защото е стратегически важен за САЩ и целия регион. Пентагона го нарича „Върхът на копието“ или „Стационарният самолетоносач в Западния Пасифик“. Две трети от територията му от общо 544 кв. км. са заети от военни инсталации с около 6000 души постоянен личен състав на армията на САЩ. Той е тяхна и военноморска база с 4 подводници, и военновъздушна база, която често създава напрежение и между Вашингтон и Пхенян и между Вашингтон и Северна Корея. Така, че целта на посещението му е редно да се търси другаде…

В биографията на Кирил Петков също изплува остров с военна база, но китайският Хайнан, където е базиран бизнесът на китайския инвеститор Чан, за връзките на Петков по-късно става ясно.

А биографиите на бащата и синът в България продължават с вече остър политически привкус като основатели на партията на бившия правосъден министър Христо Иванов „Да, България“ и обвързване на обитателя на президентството Румен Радев в китайските връзки на Кирил Петков и фабриките за интелектуални продукти на български студенти и учени, известни като т.н. „Харвардски курсове“ и организирани заедно с колегата му Асен Василев. Както и с твърде съмнителния бизнес и на двамата.

Колкото до развоя на семейните отношения на двамата Петкови, бащата и синът се завръщат, работят и се изявяват в България. А съпругата и майка на Кирил Петков до ден днешен живее и работи в Канада. И очевидно нито тя липсва на съпруга си и на сина си, нито те – на нея.

Източник: pik.bg



За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории