Стана ясна причината за големия пожар над село Хвойна

пожар

Четвърти ден продължава гасенето на пожара над село Хвойна, Смолянско. Пожарът е причинен от човешка небрежност. Това каза в предаването „Денят на фокус“ на Радио „Фокус“ Красимир Димитров – директор на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

„На 29-ти вечерта по искане на главен комисар Джартов и със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова заминаха 5 доброволци от нашето доброволно формирование заедно с техния ръководител. От нашата дирекция също изпратихме 3 екипа да се включат в гасенето. Аз лично бях на място“, допълни той.

Пожарът е на голям фронт, разказа още Красимир Димитров: „Важното е добрата организация от страна на пожарната и горското стопанство в Смолян е ограничаването на пожара към село Хвойна, което се постигна. В гасенето участваха два хеликоптера, които поливаха вода постоянно. Днес също имаме служители от „Аварийна помощ и превенция“, които в момента се включват в гасенето на пожара. Идеята е да предпазим и запазим разпространението в горския масив на този голям пожар“.

Огънят е обхванал 1 500 дка площ по последни данни, сподели още Красимир Димитров: „С директора на „Оперативни дейности“ на Главната дирекция г-н Баров бяхме там, огледахме местата. Той е на място, ръководи силите и средствата, които са там. Така че аз мисля, че ще се овладее пожарът и няма да се прехвърли от другата страна“.

По думите му причините за пожара все още се изясняват. „Данни и статистика лично аз нямам. Това е работа на ГДПБЗН да си извади изводи за пожара, колко хектара са и какви са причините. Повечето пожари, на които аз съм бил и съм участвал, както и на територията на София, това е човешка небрежност: запалени гуми, запалени храсти, хвърлени фасове, едни барбекюта се правят и тук в парк „Витоша“, които са неподходящо място, не е разрешено“, каза още Димитров.

„Не се съобразяват хората, когато палят огъня със силата на вятъра, с опасностите, с Жълтия код, който е предупреждение. Постоянно и вие, медиите, обяснявате какви са опасностите, пожароопасен сезон, че трябва да се преустановят някои дейности, но пак казвам, това е причинено от човешка небрежност“, заключи директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории