Стана ясно каква ще е съдбата на минералната баня в столичния квартал „Овча купел“

минерална баня

Целта ни е до края на тази година да бъдат завършени фасадата, покривът и горните нива на минералната баня в столичния квартал „Овча купел“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка на дейностите по реставрацията на минералната баня. Тя добави, че след това ще продължи работата по възстановяване на банята с басейните и СПА зоната, което ще се случи през 2024 г. На втория етаж ще се помещават лаборатории и зали по съвместен проект с 12 университета и института от Българска академия на науките (БАН).

Целта ни е на първо място е да възстановим и реставрираме тази знакова сграда за София, а на второ място да върнем дейността на банята, каза още кметът. Тя припомни, че това е третата сграда на софийска баня, която се реставрира. Първата беше част от Централната минерална баня, в която в момента се намира Музеят за история на София, каза Фандъкова. Напълно възстановихме и дейността на Централната минерална баня в Банкя, която вече се използва от много хора, посочи кметът и допълни, че само за тази година посетителите са над 28 000 души.

 

,  
Георги Димитров

 

По думите на Фандъкова сградата на минералната баня в „Овча купел“ не е била общинска, Столичната община я е поискала от държавата, за да може да я възстанови. Работата по нея е трудна, защото е оставена 30 години да се руши, посочи кметът и допълни, че е имало поникнали дървета на покрива, чийто корени са стигали чак до първия етаж на сградата.

Стъпките са няколко – първо трябваше да се работи по проектите и то така, че банята да запази своя блясък. Второ – ремонтът трябваше да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), което също изисква време. След като се започна работа по реставрацията, се оказа, че част от конструкцията трябва да бъде заздравена, обясни Фандъкова. Тя допълни, че сега се изисква още едно съгласуване за подменянето на част от плочките в басейните.

 

,  
Георги Димитров

 

Заместник-директорът на Регионалния исторически музей – София Борис Чилев обясни, че през 1930 г. е завършено строителството на сградата на банята. Проектант е бил известният български архитект Георги Овчаров, който е проектирал и много други сгради в София, обясни Чилев. Най-интересното нещо в банята са облицовъчните плочки в басейните и касетираните тавани, каза зам.-директорът. Той посочи, че голяма част от плочките в басейните ще бъдат възстановени. Те са били демонтирани и почистени с намерението да се монтират отново. На местата, където има липсващи плочки, ще бъдат поръчани нови, обясни Чилев

По думите му дограмата ще бъде дървена, каквато е била и оригиналната. Също така ще бъде запазен и оригиналният цвят на фасадата, като е важно да се отбележи, че тук работят реставратори, а не само строители, посочи Чилев.

 

,  
Георги Димитров

 

Заместник-директорът на Регионалния исторически музей добави, че в минералната баня в „Овча купел“ ще се предлагат услуги за подобряване на здравния статус на гражданите. Ще има горещи басейни, няколко вида сауни, шокова студена стая и джакузита. Ще има и услуги за коса и лице, масажи и солни стаи. Всичко, което един съвременен СПА център може да предложи, допълни Чилев.