Ето защо лъвовете на „Лъвов мост“ в София са 4 и каква е историята на това място

Лъвов мост

„Лъвов мост“ е знаково място в столицата. Днес ще разкрием пред вас защо лъвовете са точно четири на брой и каква е историята на това емблематично за столицата ни място. Лъвът в нашата история е символ на нашата нация и държавност, представляващ решителността и смелостта на народа през времето.

Преди изграждането на „Лъвовия мост“, на същото място се намирал „Шареният мост“. Историята му е свързана с Халил Сали Ефенди, богат турчин от София. Един сезон реколтата била изключително добра, и той започнал да купува слама от селските жители. Те се надпреварвали кой ще му продаде повече. С въпроси защо му е нужна толкова слама, той отговарял, че „времето продава сламата“.

Следващата година реколтата била слаба, но селяните пак се обърнали към Халил, за да купят слама за своите животни. Той продавал сламата с голяма печалба и след това построил моста. Според турската архитектурна традиция мостът е бил оцветен в различни цветове, откъдето идва името му „Шареният мост“.

На това място на 15 ноември 1877 година турските власти обесват четирима книжари – Георги Стоицев Абаджиев, Стоян Недялков Табаков, Никола Крушкин-Чолака и Киро Спасов Геошев. Те са съратници на Васил Левски и участници в Априлското въстание. След Освобождението Христо Г. Данов предложил изграждането на паметник на обесените книжари. Проектът е на Вацлав Прошек.

Изпълнението на проекта е през 1889-1890 г. и струва огромните за това време 260 000 златни лева. На моста са поставени бронзови фигури на лъвове, символизиращи четиримата обесени герои. Днес са запазени само паметната плоча на Георги Стоицев и лъвовете, които обаче нямат езици.