Честват се 33 години от емблематично събитие за София

Палежа на партийния дом

На днешния ден се отбелязват 33 години от палежа на Партийния дом – едно от най-знаковите събития в началото на прехода. 33 години след събитията в центъра на София в късните часове на 26 август 1990 година, все още не се знае кои са поръчителите и кои преките извършители на палежа.

Въпреки решението на парламента, Петолъчката от бившия партиен дом не е премахната. Активисти на опозицията заплашват да се самозапалят. Ултиматумът изтича в 8 и половина вечерта на 26 август. Площадът е пълен с хора и тълпата нахлува в сградата. Към полунощ Партийният дом вече гори.

Радио „София“ излъчва призив на президента Желю Желев до всички политически сили за въздържане от насилие. Пожарът окончателно е потушен в 3:18 ч. Напълно изгарят 40 помещения, унищожено и разграбено е имуществото в 94 стаи. Прокуратурата образува Наказателно дело № 53.

В 5:30 ч. органите на реда развалят Града на истината, възникнал след започналите през лятото на 1990 г. граждански протести. Образувано е наказателно дело.

Още през 1991 следствието излиза със становище, че пожарът е дело на „екзалтирани екстремисти“. Обвиняеми са 38 души. Съдът връща делото четири пъти, а през август 1996 г. следствието е прекратено.