Пенсионер се закани с пистолет на полицаи в столицата: Ще ви застрелям, ще ви убия!

пистолет

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност пенсионер, извършил хулигански действия и заканил се с убийство с пистолет на трима души.

На 07.08.2023 г. около 12,30 часа в ж.к. „Надежда“ в гр. София, обвиняемият С.В. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – държал демонстративно в едната си ръка боен пистолет на публично и оживено място.

Обвиняемият се е заканил с убийство на А.И., като насочил срещу него огнестрелно оръжие. Заканата възбудила у мъжa основателен страх за осъществяването й. Съсед, станал свидетел на случилото се, извикал полиция. Обвиняемият се заканил с убийство на пристигналите на място полицейски служители при изпълнение на служебните им задължения, като насочил срещу тях пистолета и им казал: „Ще ви застрелям, ще ви убия“.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 325, ал. 2 вр. ал. 1 от НК и по чл. 144, ал. 3, т. 1, вр. ал. 1 от НК, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“. В хода на разследването е назначена психиатрична експертиза, която следва да установи какво е психическото състояние на обвиняемият.

До момента по досъдебното производство е установено, че С.В. има надлежно разрешително за три огнестрелни оръжия. Пистолетът, с който е извършил инкриминираните деяния, е иззет при задържането на обвиняемия. При претърсвания от дома му е иззет още един боен пистолет. Третото огнестрелно оръжие не е открито и е обявено за издирване в бюлетина на Шенгенска информационна система.

Обвиняемият е задържан до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.