Огромен проблем по цялото Черноморие

море

Аптеки и магазини масово фалират на морето. В момента има бум на търсене на фирми, които да вземат под аренда празни помещения в Бургаско, пише „Телеграф“. Някои от имотите не могат да задържат наематели и втори сезон стоят пусти, разказаха брокери.

Сред офертите са помещения, които са били аптеки, бакалии, зоомагазини, студиа за татуировки или бутици за дрехи. Помещенията, в които преди са се помещавали различни бизнеси, пустеят в Бургас, Созопол, Поморие.

Цените на наема зависят от квадратурата, но обикновено са между 50 и 200 квадрата и месечната вноска за тях върви между 400 лв. и 1000 лв. Сред предложенията е бивш магазин за бански от 42 квадрата в Поморие, като цената е в зависимост от срока, за който ще се вземе.

Повечето наематели на имоти по морето не са местни, идват от Ямбол и Сливен, наемат имот, за да продават дрехи или играчки в топсезона и през септември се връщат по родните си места, разказаха брокери в Бургаско.

Такъв е случаят с повечето магазини за играчки, плажни принадлежности и дори аптеки в Созопол. Търсят се дългосрочни наематели за апартаменти по морето. Празни тристайни има в Бургас, които вървят между 800 лв. и 1200 лв. месечно.

Една от причините помещенията да стоят празни е конкуренцията и навлизането на големите вериги в курортите ни. Много от празните бакалии се намират до по-големи магазини за хранителни стоки и постепенно губят клиентите си, които се насочват към по-големи обекти, коментираха предприемачи.

Някои собственици на подобни имоти направо ги продават, защото не могат да открият наематели, които да се задържат за повече от един туристически сезон. Такъв е случаят с магазин за месо, който е в близост до друг обект за продажба на хранителни стоки и в момента се продава за 38 000 евро.