Лоши новини от бензиностанциите за поскъпване на бензина и дизела, в този голям град все още са най-евтини

1634814795-59501983-303

Цените на бензин и дизел в България започнаха плавно да се повишават през последната седмица и ако следим тренда на петрола в световната търговия, поскъпването ще продължи и през следващите седмици, пише trafficnews.bg.

Според справка на сайта Fuelo само за последния месец черното злато е поскъпнало с над 10 долара за барел, като към днешна дата се търгува за близо 85 долара за барел. Това е и най-високата му цена от средата на месец януари насам, ако изключим краткотрайното шоково поскъпване в средата на май.

Петролът на световните пазари повишава цената си вече четири седмици поред, като се очаква световните доставки да се затегнат поради съкращения от страна на ОПЕК+, в чийто състав влизат Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, в това число и Русия.

Някои анализатори смятат, че фючърсите върху суровия петрол може да поскъпнат още повече в краткосрочен план, което неизменно ще афектира и върху цените по родните бензиностанции.

Към днешната дата Пловдив държи първата позиция за най-ниски цени на горивата в България. Второ и трето място е за областите Ямбол и Перник, а най- скъпи са в Смолян, Кърджали и Разград.

В Пловдив средната цена на най-масовия бензин А95 е 2,56 лв./л, при 2,59 лв./л за страната. Дизелът се търгува за 2,47 лв./л, при средна цена в страната – 2,50 лв./л. Газта е 0,88 лв./л, което е със стотинка по-евтино от тази в страната, а метана в Пловдив струва 1,90 лв./кг, при средна цена за страната – 1,99 лв./кг.

Данните на сайта показват, че само за последния месец най-масовият бензин е скочил средно с 3 ст./л (1,17%), а дизелът с 4 ст./л (1,63%), като и двата вида гориво се очаква поскъпването да продължи.

При газта, обратно на бензин и дизел, през последния месец се забелязва понижение в цената, което е средно с 1 ст./л (-1,12%). Прогнозите са за застой и през следващите седмици.

През последния месец метанът също запазва цената си, като е поскъпнал само с 1ст./кг (0,51%) като се очаква и при него цената да остане стабилна.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории