Бизнес със здраве по морето! Даваме хиляди левове само и само болните ни близки да…

1689660394-03-14-6671026283101071676-big

Фалшиви линейки спасяват хора в критично състояние, а причината близки и роднини на пострадали да звънят на тях е, че “Спешна помощ” често закъснява, а понякога се чака с часове, пише Труд.

Сигналите за масово търсене на частни линейки от граждани по морето нарастват все повече. Там сайтове предлагат бърз транспорт на болни до различни градове. Повечето автомобили без да имат право по закон са брандирани като линейки.

1000 лева струва превозването на пациент с частна линейка от Бургас до София. Бизнесът процъфтява в морските общини Бургас и Варна. Цените са актуализирани. Миналата година, частна линейка е возела болни от курорта Слънчев бряг до Бургас за 100 лева, но сега цената вече е 120 лева.

Въпросните автомобили не са регистрирани към лечебни заведения, а работят на частно. Обяснението е че те са “просто транспорт”, не предлагат медицинска услуга, а само возят, въпреки че към услугата се предлага медицинска сестра и лекар срещу допълнително заплащане. В сайтовете липсват цени, те се съобщават при въпрос от близките колко ще струва транспортирането на пациента до болницата.

Въпросните линейки лятото са по морето, а зимата в ски курортите. Към миналата година броят им е около 200 коли, една трета, от които са регистрирани в София.

В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта. Тогава е двойно по-скъпо.

Ако пациентът трябва да се пренася по стълби цената е 10- 20 лева на етаж. Не е без значение и теглото на пациента. Ако е над 100 килограма, таксата за пренасяне по етажите скача и най- често става двойна.

Близо 170 медици работят в Центъра за незабавна здравна помощ в Бургас, който има общо 14 филиала – два в регионалния град и по един в останалите 12 общини. Всички те обслужват население от над 413 000 души. През летните месеци, когато курортите по морето са пълни, колите за спешна помощ не достигат и затова най-често близките на пострадали и болни търсят частни линейки.

Според промени в Закона за автомобилните превози от 2020 г., с цел да транспортират заболели и ранени, частни коли за спешна помощ би трябвало да бъдат вписани в регистър към Изпълнителната агенция „ Автомобилна администрация “.

Такъв обаче към момента не е създаден. В него би трябвало да има номер и дата на удостоверението за регистрация, название и ЕИК на лицето и данни за специфичното транспортно средство – номер, марка и модел, вид. Идеята на това е сивият бизнес с частните коли за спешна помощ да бъде изваден на ярко.

От транспортното министерство съобщават, че е трябвало да се направи наредба, която да посочва и реда за проверка на частните линейки. Още през 2020 г. от Министерството на транспорта изпратили проект на наредба в здравното министерство за съгласуване и до днес чакат да им бъде върната.

Частните линейки за транспортиране на болни, би трябвало да има диспечерски пункт, адрес на експлоатационна база, ръководители на транспортната и здравната активност, както и медицински екипи. По колите не може да има надписи “спешна/спешен” или “бърза/бърз”, нито пък обозначителен знак Червен кръст.

Бургаската Спешна помощ разполага с 21 линейки. През лятото е много натоварено, но засега колите стигат, т. е. не изпитваме затруднение. През есенно- зимния сезон пък са ни напълно достатъчни. Това съобщиха спешни медици от Бургас.

“Частни линейки по морето има. РЗИ дават регистрации за тях. Доколкото знаем цените им са различни. Има и фантастични, има обаче и които са нормални”, коментираха още лекарите.

В курортите спешната помощ е безплатна. Ако чуждестранен турист се разболее, нужно е да има застраховка, за да бъде прегледан безплатно. Иначе прегледът се заплаща и е 180 лева. Ако кашля, туристът трябва да се бръкне със същата сума за рентгенова снимка. Така преглед и рентген без застраховка излива 360 лева.

Това са цените на една от големите клиники в Слънчев бряг. Там има и отделение, където по преценка на лекарите летовникът може да бъде хоспитализиран. Цената на еднодневен престой е 900 лева.

В Созопол, в хотелската стая където летуваш, може да дойде общопрактикуващ лекар. Той е на разположение и работи към медицински център, който се намира в… Слънчев бряг. Прегледът за българи е 60 лева, а за чужденци 50 евро. Препоръката на медиците е чужденците да си правят предварително застраховки, защото иначе им излиза много скъпо.

Обаче ако имат застраховка, трябва да се обадят на застрахователя и да му обяснят какво им се е случило. Ако процедурата е спешна по-заможните чужденци предпочитали да си плащат, разказаха очевидци.

Има медицински центрове, които пращат в по-малките курорти линейка или доктор с кола. Не бил за пренебрегване фактът обаче, че в Созопол примерно паркирането е огромен проблем и затова докато доктор стигне до нуждаещ се от помощ, минава доста време.

В момента е сезонът на стомашно- чревните инфекции. Това са ентероколитите- стомашно чревни разстройства, натравяния или от инфекциозен произход. В Бургаската болница УМБАЛ, средно по трима възрастни на ден минават през кабинетите с такива оплаквания.

За щастие, за момента, децата не боледуват. Пациенти с подобни оплаквания в детските отделения няма. Застраховка може да покрие медицинските разходи в резултат на злополука или внезапно заболяване по време на почивка.

На българския пазар предлагат застраховка за туристи, която е удобна за хората по време на тяхната лятна или зимна почивка. Застраховката покрива медицински разходи вследствие на злополука или акутно заболяване, тоест заболяване, което възниква внезапно и непредвидено, представлява опасност за живота или здравето на човека и изисква спешна медицинска намеса.

Това означава, че ако човек по принцип има някакъв проблем със здравето и той се прояви докато е на почивка, застраховката няма да покрие необходимите разходи.

Полицата покрива разходи за транспортиране, прегледи, лечение, оказване на първа помощ, както и амбулаторно или стационарно лечение с прием в болнично заведение. Застраховката покрива и разходи за спешна стоматологична помощ.

Ако човек има такава застраховка и се наложи да плаща за медицински услуги, трябва да взима фактури и след това да поиска от застрахователя възстановяване на сумите. Цената на застраховката започва от 3 лв. за срок от 3 дни. А ако сте на почивка за 10 дни, трябва да дадете поне 6 лв. за застраховката.

Чревните инфекции, които морят дошлите да натрупат тен на морето летовници, това лято са по-малко от миналото, твърдят инфекционисти от Варна. Причината е, че миналата година по това време имаше много украински бежанци с инфекции, изискващи болнично лечение.

Сега преобладават ротавирусните инфекции, има и хранителни натравяния, но са единични случаи. Въпреки успокояващите данни и уверенията на институциите, че морето ни е чисто, в социалните мрежи не секват постовете на майки, които отказват да заведат децата си на плаж от страх, че във водата ще прихванат опасна болест.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория.

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 19 юли се запазва стабилно благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна.

На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България. Според данните на министерството на околната среда и водите няма притеснения в зоните за къпане по Българското Черноморие.

Здравните кабинети, които преди пандемията работеха почти във всеки втори хотел във варненските курорти, сега се броят на пръстите на едната ръка. Причината е промяната на профила на туристите. Няма ги руснаците, молдовците и гостите от други трети страни, с които се работеше основно чрез застраховки.

Гостите са предимно поляци, чехи, немци и при необходимост търсят медицинските услуги в града с европейска здравна карта, обясниха лекари, отказали се от идеята да работят през сезона на частно в комплексите. Според тях туристите са малко, а наемите са солени – на месец може да достигнат и 5000 лв.

Медиците в курортите не работят по каса, първичният преглед струва 75 лв., а в поликлиниките в града е 60 лв. Превръзката струва между 40 и 50 лв., инжекцията – 20-30 лв., а изписването на рецепта с антибиотик, например – 30 лв.

За чужденци цените са по-високи. Преглед и назначено лечение с антибиотик излиза близо 400 евро, а за линейка сметката щеше да набъбне с още 300 евро, сочи отзив на недоволна клиентка на частен център в Златни пясъци.

Обичайно за сезона, се множат и препилите туристи. Дори и да имат здравна застраховка, тя почти никога не покрива случай на интоксикация с алкохол, а лечението струва около 1100 лв., предупреждават медици.

Българите не ползват частните услуги в малкото кабинети в курортите, а при нужда хващат такси или автобус до някой от спешните центрове в града. При по-леки оплаквания опитват да получат безплатна помощ директно на плажа, където от 8 до 18 часа ежедневно дежурят медици.

Понякога просто молят да им премерят кръвното или да дадат съвет какво да си купят за разстройство. Плажните медици обаче нямат право да пишат рецепти. През последните дни заради жегите те са заети да свестяват припаднали деца и възрастни, но сериозни случаи няма, каза д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 “Св. Клементина”, което поддържа дейността.