Пенсионерите затаиха дъх! Министърка каза осигурени ли са пенсиите тази година

иванка-шалапатова.

Социалните плащания са гарантирани в бюджета за тази година, съобщи пред БНТ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Тя посочи, че има увеличение от 235 млн. лв. социални приходи, които ще бъдат инвестирани в помощи. Ще бъде осигурена помощ за всички пострадали от наводненията в Западна България, които са подали молби за отпускане на еднократна подкрепа.

Покрай наводненията е установено, че кандидатстването за еднократна помощ към фонд „Социална закрила“ е утежнено, затова с решение отпреди няколко дни тази процедура се улеснява.

„Полагаме максимални усилия да гарантираме по-високи доходи за повишаване качеството на живот, въпросът е какви са възможностите в средата на финансовата година. Ще се съобразим с възможностите на страната в социално-икономическия контекст“, посочи министър Шалапатова.

Започнати са преговори за това как пенсионната система отговаря на потребностите на хората. Ще получим техническа помощ от ЕК предвид факта, че и в други страни на ЕС има застаряващо население и подобни предизвикателства.

Има най-различни предложения за и против падането на тавана на пенсиите, но в министерството няма окончателно решение. Иванка Шалапатова отрече твърдението на БСП, че чрез промените в кодекса за социално осигуряване се отнемат правата на пенсионерите на адвокатска защита при обжалване размера на пенсията.

„Регламентирана е промяна единствено по административен ред, когато едно лице не е удовлетворено от определения размер на пенсията. Там идеята е, че няма нужда да се наема адвокат от пенсионера, а е достатъчно да се пусне жалба. Оттам по закон органът, в случая НОИ, трябва да събере всички данни, за да докаже как е образувал размера на пенсията. Ако пенсионерът реши да търси правата си по съдебен ред, няма никаква промяна в регламентацията“, обяви Шалапатова.

Ще има увеличение на заплатите на социалните работници догодина, въпрос на време е да се направят разчетите в бюджета, каза министърът на труда.

„Ще държа всички хора в системата да бъдат компетентни и да са в помощ на децата в нужда, на младите, на възрастните и на хората на пазара на труда, които имат нужда от насока“.

Социалните услуги са увеличени от 200 преди 10 години, до 661 в момента, като до края на годината ще се направи анализ в цялата страна за нуждата от разкриване на нови, каза още Иванка Шалапатова.