Депутат на Киро изригна в ефир: Довършването на АЕЦ „Белене” е невъзможно

payimage-568236-scaled-e1675267469426

„Страната ни още не е взела решение за продажба на реакторите на АЕЦ „Белене”, засега само е дадена „зелена светлина” на министъра на енергетиката да преговаря за тази продажба. В сегашната ситуация довършването на проекта е невъзможна“, каза депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

„Много бяха разглежданите варианти през годините за реализация на този проект, към момента не виждаме как той може да бъде приключен”, каза Рибарски.

„Оборудването е руско и в миналото имаше опит да не бъде купено, но арбитражът ни задължи”, обясни депутатът.

По думите му във визията за енергетиката, предложена от служебния кабинет, е записано, че евентуално нови мощности в Белене ще се изграждат към 2035 г.

„Разбирам тревогата на хората в Белене, един бъдещ проект след 10-12 години беше заложен във визията, но предстои да направим реална стратегия къде и как ще се изгражда новите ядрени мощности”, каза Рибарски в предаването „Здравей, България”.

Относно обвиненията на президента, че решението е взето много бързо, той отговори, че това е било трудно и през 2017-18 г., а в ситуацията в момента е невъзможно довършването на проекта.

„Ситуацията не предполага дори преговори за подобен проект”, каза Рибарски.