Премиерът Денков: Няма да дадем на Украйна нищо, което би застрашило сигурността ни

873450

На Украйна няма да бъде предадено нищо, което би застрашило нашата сигурност, каза премиерът Николай Денков пред журналисти в кулоарите на парламента след вчерашното посещение на украинския президент Володимир Зеленски и срещите му в София.

Попитан дали е обсъдена темата за нашите системи за противоракетна отбрана (ПВО) С-300, Денков каза, че не може да коментира техническите параметри. Обсъждали сме само възможности, при които България да се чувства защитена през цялото време, допълни той.

На въпрос, ако се наложи смяна на системата за ПВО, ще търсим ли по-нови технологии от съюзнически страни, министър-председателят каза, че по принцип има такива възможности, предава БТА. Може би България е изпуснала някои от тях по време на служебното правителство, но всяко едно такова действие отнема месеци, а понякога и години, както видяхте със самолетите, посочи той. Украинската делегация се интересуваше най-вече от бързите решения, допълни Денков.

Премиерът обясни, че украинският държавен глава е посетил България сега, защото предстои среща на НАТО и президентът Зеленски търси подкрепа за кандидатурата в подходящия момент. Ясно е, че това не може да стане сега, допълни Денков.

Според него тази визита е показала на всеки, че трябва да си зададе въпроса какво значи да си патриот.

Премиерът коментира, че Зеленски не е дошъл в парламента, защото такава е била програмата му, но се е видял с ръководствата на парламентарните групи.