Учителка от Габрово нарече свой ученик „нещастник“

uchitelka-gabrovo-narekla-svoi-uchenik-055

Родители на осмокласник от Габрово се оплакаха от тенденциозно отношение в училище към момчето им. Учителка по математика от Априловската гимназия нарекла детето „нещастник“ пред целия клас, след което го оставя на изпит. Родителите се опитват да интегрират сина си, който от раждането си е живял в Англия, но е с българско самосъзнание.

Илко Цанев и съпругата му Нина прекарват над 20 години в Англия. Там се ражда и синът им Крум. Младежът вече е в осми клас. По време на пандемията решават да се завърнат в родината и да заживеят в Габрово. На Крум му е трудно с интеграцията и учи български език по време на локдауна.

След завършване основното си образование кандидатства в елитната Априловска гимназия. След четири месеца в осми клас бащата на Крум е привикан на очна ставка с учители. Причината не е в дисциплината. Напротив. Момчето е сред най-послушните в училище. Оплакванията са, че той има трудности по математика и немски език.

„На срещата учителката по математика се обърна към мен пред всички учители, директорката и класната и каза: „Крум не знае таблицата за умножение”, разказа за Нова бащата.

Екип на Нова изпита момчето на таблицата за умножение и се оказа, че то я знае. Родителите на Крум подозират, че учителката по математика е нарочила сина им. На срещата с бащата е намекнато, че Крум не е за това училище.

„Останах с впечатление, че ние трябва още веднага да го отпишем. Че го поставяме в стресираща обстановка и че той не е за това училище”, посочва Илко Цанев.

Но момчето не е отписано от училище, а започва частни уроци, за да подобри българския си език, немския и математиката. Напрежението ескалирало, когато ученикът е изпитан на дъската, за да му се оформи срочна оценка.

„Решавах задачите и попитах „Така ли, госпожо?”. Тя ме нарече „нещастнико”, разказа момчето.

„Чула се е думата „прост”. И го нарекла с още няколко думи, които той не е чувал дори на български. тя му казала гневно, че е скъсан и му написала двойка за годината”, твърди бащата.

Крум напуснал стаята и се обадил на родителите си. Майката отишла в училището, за да разбере какъв е проблемът. И получава признание от учителката по математика, която признала думите си и се извинила.

От ръководството на Априловската гимназия потвърдиха версията на родителите. От училището обаче заявиха, че Крум не е нарочен от учителката си, въпреки че след ситуацията с обидата получава двойка за срока. Проблемът бил, че говори по-добре английски, отколкото български език.