Извънредно от НС: Депутатите закриха „Държавната петролна компания“

payimage-565503-scaled-e1674749676489

Депутатите закриха държавното предприятие „Държавна петролна компания“.

Това стана с приемане на Закона за държавните резерви и военновременните запаси на първо четене, подкрепено с 127 гласа „за“. Вносители на законопроекта са Министерски съвет, предава „24 часа“.

След приемането му на първо четене, Йордан Иванов от ПП-ДБ предложи да мине и направо на второ четене, но поради ограниченото време, заседанията на парламентарните комисии, и невъзможността за дебат, остана за утрешният пленарен ден.

Идеята за държавното предприятие, което бе създадено по времето на последното правителство на Бойко Борисов е да оперира с разпространение на горива и да изгради верига от близо 100 бензиностанции, това обаче не се случи.

В мотивите внесени от МС е пояснено, че до момента анализи сочат, че след създаването на ДПК не са използвани ефективно всички механизми за развитие на експертния и икономически потенциал на дружеството, които да го направят конкурентно на пазара на горива в България.

От анализите става ясно още, че плановете държавна компания да изгражда и оперира бензиностанции са необосновани от икономическа гледна точка и не са в защита на държавния и обществен интерес.