Лидерът на СДС размаха пръст срещу ,,Промяната“: Стане ли това, следва бламиране на правителството

payimage-580890-1280x853

Депутатите от „Продължаваме промяната“, които са само 36-ма, се опитват да окупират всички властови позиции и дават много неясни сигнали, оплака се пред БНТ лидерът на СДС Румен Христов.

Нека, но както се казва, сигурно ще си счупят главата. Нашето съдействие е, че подкрепихме правителството, опитахме се да подадем експерти. Вярвам, че по К овластената личност е министър-председателят, но предлагайки кандидатури, ние искахме да помогнем, а не да се борим за тези места, каза той.

Христов смята, че и в групата на ГЕРБ-СДС и в тази на ПП-ДБ има много по-добри експерти, отколкото сегашните министри. Министерският пост е политически пост, съответно и министрите са политически лица, заяви Христов

„Оправданието „не искам хора, които вече са управлявали“ – ами г-н Денков и той е управлявал като министър. Много неясни неща и неясни сигнали – да не ни изчерпат търпението се надявам“, посочи Румен Христов.

На въпрос какво би се случило при такъв сценарий, Христов заяви: „бламиране на правителство, какво може да се случи?“

Той коментира и спора около създаването на комисия за имунитетите. Въпреки че няма избран председател, подобно на останалите, тя също ще бъде свиквана от председателя на парламента. По думите на Христов е традиция исканите имунитети а бъдат обсъждани в комисия и след това да се внася предложение. Това е традиция, отменена от 2012 г., когато се мина към доброволния отказ от имунитети.

Христов посочи, че неразбирателствата между управляващото мнозинство ще забавят и разговорите за регулаторите.

„Ние не можем да се разберем за парламентарните комисии и докато не постигнем някакво разбирателство, ще вървят трудно разговорите за регулаторните органи, ВСС, инспектората и т.н.“, подчерта лидерът на СДС.